Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време


Музеј савремене уметности

Ушће 10, блок 15, Београд
Радно време: од 10:00 до 18:00
Уторком је Музеј затворен за публику
Цена улазнице је 300 динара
Групне улазнице су 200 динара
За студенте, ученике средњих и основних школа, пензионере улазница је 150 динара
Сваке среде улаз је слободан.

****

Салон Музеја савремене уметности

Париска 14, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

Јавно Предавање Доротее вон Хантелман/ Кустоски Курс „Шта Кустосирање може/треба да буде?“/ МСУБ, 19.9.18 у 18 часова

Говорни програми | 19.09.2018

Јавно предавање Доротее вон Хантелман (кустоски програм)
Кустоски курс Шта кустосирање може/треба да буде? 

 

Музеј савремене уметности (Ушће 10)
Сала „Миодраг Б. Протић“
Среда, 19. септембар 2018. у 18 часова

 


Уметничке институције су дубоко повезане са основним социо-економским параметрима свог времена, које они симболично култивишу и ритуално усвајају. Гледајући уметничке просторе као низ пресудних тренутака трансформације, поставићу питање да ли трансформација наше епохе тражи нову врсту ритуала, поред саме изложбе. - Доротеа вон Хантелман

 

У сарадњи са Музејом савремене уметности Београд, а у оквиру кустоског курса Шта кустосирање може/треба да буде?, Доротеа вон Хантелман (професорка на предмету Уметност и друштво на Бард колеџу у Берлину, Универзитет либералних уметности гГмбХ) одржаће предавање, друго у серији јавних предавања о савременим кустоским праксама. Серија предавања осмишљена је да пружи јединствени увид и понуди другачију перспективу у вези са теоријама и праксама процеса стварања изложбе.

Као уважена теоретичарка, предавач, писац и кустоскиња, њен рад је водећи у пољу преиспитивања и преуређивања изложбених ритуала у савременој уметности и култури изложбе уопште. Овом приликом, Доротеа вон Хантелман ће одржати предавање Изложба. Приказ предавања.

Како наводи: „Ми можемо, а то је перспектива историје уметности, разумети музеје и изложбе као места, као спремишта за уметничке предмете који се класификују и представљају важна блага културног наслеђа. Или можемо, а то је социолошки и антрополошки приступ, да их видимо као институције које њихову друштвену функцију извлаче из чињенице да оне преносе одређене вредности и концепте у друштво. Моје предавање истражује и показује одређене аспекте поменуте друге перспективе. Анализира културни формат музеја и изложбе као посебно модеран ритуал у историјском и савременом контексту западног либерализма. Уметничке институције су дубоко повезане са основним социо-економским параметрима свог времена, које они симболично култивишу и ритуално усвајају. Гледајући уметничке просторе као низ пресудних тренутака трансформације, поставићу питање да ли трансформација наше епохе тражи нову врсту ритуала, поред саме изложбе.”

Доротеа Вон Хантелман је професор на предмету Уметност и друштво на Бард колеџу у Берлину (Bard College Berlin). Пре него што је преузела позицију на Бард колеџу у Берлину, била је професорка документе (documenta) на Академији уметности Универзитета у Каселу где је предавала о историји и значењу документе и учествовала је у обликовању документа истраживачког института. Њена главна поља истраживања су савремена уметност и теорија, као и историја и теорија изложби. Ауторка је књиге How to Do Things with Art, један од семиналних радова на перформативности у савременој уметности, ко-уредник The exhibition. Politics of a Ritual и писала је о уметницима као што су Данијел Бирен (Daniel Buren), Џеф Кунс  (Jeff Koons), Филипе Парено (Philippe Parreno) и Джејмс Колман (James Coleman). Тренутни пројекат/ књига носи назив The exhibition: Transformations of a ritual и истражује изложбе као ритуалне просторе у којима се основне вредности и категорије модерног, либералног и тржишног друштва, како историјски тако и данас, практикују и одражавају. Неки од уметничких пројеката / изложби које је курирала су: I promise it's political (Museum Ludwig, Cologne 2002), Elective Affinities (Vienna Festival 1999), I like Theater & Theater likes me (Deutsches Schauspielhaus, Hamburg 2001). Била је ко-кустос The Prelude for the Shed, нове институције за уметност у Нјујорку, која ће бити отворена 2019. године.


Кустоски курс и серију јавних предавања иницирала Биљана Ћирић у сарадњи са Супервизуелном, предавање Доротее вон Хантелман омогућили МСУБ и Гете институт у Београду уз подршку Роyал Инн хотела и Kар:Го.

Партнери пројекта: Музеј савремене уметности Београд, Европски центар за културу и дебату – Град, ЕВА Интернатионал – Бијенале савремене уметности у Ирској, Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Музеј Зептер.

Пројекат су подржали: Гете институт у Београду, Италијански културни институт у Београду, Амбасада Шведске, Амбасада Краљевине Холандије, Амбасада Ирске у Грчкој, Амбасада Републике Индонезије у Београду, ЕУ Инфо Центар, Мондриаан фунд, Про Хелветиа; галерије Еугстер || Белграде, ХЕСТИА Арт Ресиденцy & Еxхибитионс Буреау, Центар за промоцију науке, Зептер Хотел, Роyал Инн Хотел и KАР:ГО.

Медијски партнери пројекта: ЕУНИЦ Србија и РТС3.


Контакт / Кустоски курс Шта кустосирање може/треба да буде?:

Ана Анакијев (координатор): anaanakijev@gmail.com

Катарина Костандиновић (координатор): katarina.kostandinovic@gmail.com

what.could.curating.do@gmail.com

Пратите активности кустоског курса Шта кустосирање може/треба да буде?:

www.supervizuelna.com

ФБ: @whatcscdo

Инстаграм: @whatcouldshouldcuratingdo