Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време


Музеј савремене уметности

Ушће 10, блок 15, Београд
Радно време: од 10:00 до 18:00
Уторком је Музеј затворен за публику
Цена улазнице је 300 динара
Групне улазнице су 200 динара
За студенте, ученике средњих и основних школа, пензионере улазница је 150 динара
Сваке среде улаз је слободан.

****

Салон Музеја савремене уметности

Париска 14, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

Јавно предавање Марије Линд / Кустоски курс „Шта кустосирање може/треба да буде?“ / МСУБ, понедељак, 11.3.2019 у 18 часова

Говорни програми | 11.03.2019

Јавно предавање Марије Линд
Светлост будућности или
Да ли је ново просветљење вредно разматрања?


Музеј савремене уметности (Ушће 10)
Сала „Миодраг Б. Протић“
Понедељак, 11. март 2019. у 18 часова

У сарадњи са Музејом савремене уметности Београд, а у оквиру новог издања програма кустоског курса Шта кустосирање може/треба да буде? одржаће се предавање у серији јавних предавања о савременим кустоским праксама. Презентација Марије Линд (цењене кустоскиње, списатељице и едукаторке) послужиће као продужетак програма кустоског курса из 2018. године. У вези са актуелним истраживањем у пољу уметности, апстракције и непрозирности, Марија Линд ће дискутовати о пројекту Светлост будућности који је 2015. године курирала у оквиру Првог бијенала у Бечу у Музеју примењене уметности (Museum für angewandte Kunst) и другде.

Марија Линд је кустоскиња, списатељица и едукаторка која живи и ради на релацији Стокхолм-Берлин. Од 2011. до 2018. године била је директорка Тенстаконстхала у Стокхолму, уметничка директорка једанаестог Гвангџу бијенала, директорка дипломског програма у Центру за кустоске студије на Бард колеџу (2008-2010) и директорка Иасписа у Стокхолму (2005-2007). Од 2002. до 2004. била је директорка Кунствереинанд, а 1998. године била је ко-кустоскиња Манифесте 2. Од раних деведесетих интензивно је радила као предавач, као и професор уметничких истраживања на Академији уметности у Ослу од 2015. до 2018. године. Писала је за многобројне новине, часописе, каталоге и друге публикације. Добитница је 2009. награде Валтер Хопс за кустоска остварења. На јесен 2010. године Стернберг прес објавио је књигуSelected Maria Lind Writing.
Кустоски курс и серију јавних предавања иницирала Биљана Ћирић, предавање Марије Линд омогућили су МСУБ и Амбасада Шведске. Кустоски курс Шта кустосирање може/треба да буде?је дугорочни пројекат који је покренула Биљана Ћирић, уз подршку и сарадњу следећих партнерских институција: генералног покровитеља пројекта Wiener Städtische, партнера попут Музеја савремене уметности у Београду, Ирског бијенала савремене уметности „Ева Интернешенал”, Музеја Зептер, између осталих. Пројекат се реализује уз подршку Италијанског института за културу у Београду, Амбасаде Краљевине Холандије у Београду, Аустријског културног форума, Фондације Хајнрих Бел и Хестиа – бироа за уметност и геополитичка укрштања, ЕУНИЦ Србија, између осталих.

За више информација о програму, молимо вас да погледате вебсајт: www.wcscd.com

Контакти у вези са пројектом:
what.could.curating.do@gmail.com
Тјаша Погачар (туторка WCSCD 2019):  pogacartjasa.contact@gmail.com

Пратите нас:
ФБ: @whatcscdo
Инстаграм: @whatcouldshouldcuratingdo