Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време


Музеј савремене уметности

Ушће 10, блок 15, Београд
Радно време: од 10:00 до 18:00, четвртком од 10:00 до 22:00
Уторком је Музеј затворен за публику
Цена улазнице је 300 динара
Групне улазнице су 200 динара
За студенте, ученике средњих и основних школа, пензионере улазница је 150 динара
Сваке среде улаз је слободан.

****

Салон Музеја савремене уметности

Париска 14, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

Јавно вођење кроз изложбу ''Fade In 2'' / Легат Чолаковић, 29.07.17. у 13 часова

Говорни програми | 29.07.2017


Јавно вођење кроз изложбу ''FADE IN 2: ЕXТ. МОДЕРНИСТИЧКА КУЋА – НОЋ''

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића (Родољуба Чолаковића 2)
субота, 29. јула 2017. године од 13 часова
Кроз изложбу води Милош Зец, асистент кустоса поставке.

Сваки кадар филма или телевизијске серије је препун разноврсних типова простора, предмета, светла и сенки, специјалних ефеката, глумаца, реквизита, речју, свиме оним што чини, послужимо се језиком филма - мизансцен. Мизансцен је конструкција сачињена од свих детаља који граде и потпомажу одржању вештачке стварности филмског приповедања. Ове ствари углавном пролазе неопажено од стране публике, осим у случају када је сам спектакл сврха јер се онда управо само оне примећују ако је све изведено како треба. Слике и скулптуре створене за потребе кинематографских светова су само пуки реквизити, елементи сценског аранжмана и декорације или су ипак нешто посве другачије?

Изложба „FADE IN 2: ЕXТ. МОДЕРНИСТИЧКА КУЋА – НОЋ“ структурише се као фрагментарни дијалог између уметности и филма указујући на начине како ова два света одржавају и често врло комично и погрешно представљају једно другога. Промишљајући уметност изван њених утврђених простора омогућава се отварање позиције за другачију врсту ауторефлексивног погледа. Ова перспектива се манифестује као вашарско криво огледало које нам даје повратне информације које су извитоперене, често апсурдне, али и узбудљиве. Визуелна уметност је понекад и превише аутореференцијална - жртва херметичних заједница и невидљивих структура. Fade In 2 нуди поглед искоса покушавајући да препозна шта уметност може да значи и изван своје објективности и затворености унутар простора музеја, галерија, аукцијских кућа и приватних колекција.

Природа изложбе је таква да се скулптуре, слике, перформанси и инсталације трансформишу од реквизита преко слике до уметничког предмета, како би се размотрило питање да ли те фиктивне представе у масовним медијима имају више утицаја на дефинисање колективног разумевања уметности него сама уметност.

Изложба представља наставак изложбе „FADE IN: ИНТ. УМЕТНИЧКА ГАЛЕРИЈА – ДАН“, која је приказана у Швајцарском институту за савремену уметност у Њујорку, марта 2016. Београдска верзија изнова промишља првобитну изложбу, овај пут за Галерију-легат Чолаковић, чија историја - као стамбеног објекта, легла организованог криминала и уметничке галерије, додатно подупире амбицију изложбе да преобликује галерију и додели јој нову улогу- улогу позорнице за извођење драмских сцена.

Изложба „FADE IN 2: ЕXТ. МОДЕРНИСТИЧКА КУЋА – НОЋ“ је пројекат кустоског тима Швајцарског института за савремену уметност у Њујорку и Жили Букобзе, реализована у продукцији Balkan Projects, Марије Каран. Асистенти кустоса су Ана Анакијев и Милош Зец.