Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време


Музеј савремене уметности

Ушће 10, блок 15, Београд
Радно време: од 10:00 до 18:00, четвртком од 10:00 до 22:00
Уторком је Музеј затворен за публику
Цена улазнице је 300 динара
Групне улазнице су 200 динара
За студенте, ученике средњих и основних школа, пензионере улазница је 150 динара
Сваке среде улаз је слободан.

****

Салон Музеја савремене уметности

Париска 14, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

Концерт дуа гитара „Солунац“ / Сликари / Ратници / Сведоци / Галерија Српске академије наука / 11.3.17. у 18 часова

Говорни програми | 11.03.2017

Концерт дуа гитара Солунац

 

Галерија Српске академије наука (Кнез Михаилова 35)

Субота, 11. март 2017. године у 18 часова 

У оквиру пратећег програма изложбе Сликари / Ратници / Сведоци биће одржан концерт дуа гитара Солунац - Зоран Бранковић и Реља Турудић. 

 

Пројекат Солунац обухвата инструменталне композиције за две гитаре на теме​ ​​песама које су певане у Велико​м​ рат​у​. При стварању пројекта, идеја Зорана Бранковића била је да, за инструмент који свира више деценија, направи аранжмане песама који показују да им време не може ништа; вођен жељом да на овај начин скрене пажњу на све оно што је током ​Првог светског рата преживео народ ​са наших простора. ​Део истраживања током припрема овог пројекта, била су сведочанства бораца који су у сред ратних страхота, налазили у себи снагу да се баве музиком. Извештачи који су пратили дешавања за време Првог светског рата на простору Балкана, описивали су српске војнике као „оне који гину и певају“. Можда су, баш зато, ове песме показале да су ван времена, да за њих време не значи заборав. 

На концерту Галерији САНУ биће изведене нумере, углавном, српске традиционалне музике: „Тамо далеко“ (верзија 1), „Завичају мили крају“​​​, „Солунско коло“​​, „Тандрчак​​“, „Лађа се креће француска“​​, „Рече чича“​​, „Биљана платно белеше“​​, „Леле, дуње ранке“​​, „Чачак“​​ и „Тамо далеко“ (верзија 2​); као и руска традиционална песма „Јесам ли ти, Јелане“​​, композиција Станислава Биничког „Низамски растанак“​​, Николаса Балона „Волга, Волга“​​ и „На Дрину“ Дениса Де Сарноа. 

Ове композиције се налазе на ЦД издању ​​Солунац​, које је објављено током лета 2016. (​​ПГП РТС​)​​​, а промоција ​​је одржана пред препуном великом двораном Задужбине Илије М. Коларца, 11. новембра 2016. године, на Дан примирја у Првом светском рату.​ 

Зоран Бранковић је дугогодишњи гитариста и композитор. Аутор је више пројеката забележених на дисковима у издањима ПГП РТС и Hi-Fi центра, а који су били посвећени промовисању српске традиционалне музике („С колена на колено“, „Бранковићи“, „Тројанац“). Аутор је музике за мјузикле „Син Фронтерас“ и „Плави чуперак“, као и ауторског диска „Тамо где почиње љубав“. Аутор је музике за позоришне представе Дома културе Чачак „Поздрави неког“, „Мали принц“, „Ја сам наследник Пелеа“ и „Лудак“. Оснивач је Фестивала младих гитариста „Јаракова гитара“ у Чачку и аутор књиге „Како је Чачак заволео рокенрол“. 

Реља Турудић, магистар гитаре, наступао као солиста и члан групе „Таурус дуо“ и „Амаркорд“. Радио је са Београдском филхармонијом и ансамблом Градилиште. Његову музичку каријеру, прати успешан педагошки рад. Тренутно је запослен као професор гитаре у београдској Музичкој школи „Даворин Јенко“. 


.................................... 


Репертоар:

Тамо далеко - верзија 1 (2,14’)

Завичају мили крају​​​ (2,58’)

Солунско коло (3,24’)

Низамски растанак​​ (3,36’)

Тандрчак​​ (1,52’)

Лађа се креће француска​​ (3,36’)

Волга, Волга​​ (2,11’)

На Дрину ​​(3,23’)

Јесам ли ти, Јелане (3,25’)​​

Рече чича​​ (4,45’)

Биљана платно белеше​​ (2,55’)

Леле, дуње ранке​​ (4,54’)

Чачак​​ (2,31’)

Тамо далеко - верзија 2​ (2,27’)