Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време


Музеј савремене уметности

Ушће 10, блок 15, Београд
Радно време: од 10:00 до 18:00, четвртком од 10:00 до 22:00
Уторком је Музеј затворен за публику
Цена улазнице је 300 динара
Групне улазнице су 200 динара
За студенте, ученике средњих и основних школа, пензионере улазница је 150 динара
Сваке среде улаз је слободан.

****

Салон Музеја савремене уметности

Париска 14, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

Разговор са уметником Селманом Тртовцем / Салон МСУБ, 12.10.17. у 18 часова

Говорни програми | 12.10.2017


Салон Музеја савремене уметности Београд (Париска 14)
четвртак, 12. октобар 2017. у 18 часова

Разговор са уметником Селманом Тртовцем, поводом изложбе У истом простору. Разговор води Уна Поповић, кустос изложбе.

Изложба У истом простору представља радове двојице уметника, Селмана Тртовца и Владимира Фрелиха, који на први поглед немају значајније повезнице. Два аутора користе се различитим уметничким приступцима и различитим уметничким језицима. Овом изложбом, Салон Музеја свремене уметности постаје место специфичног ритуала, сусрета и остварења јединственог ритма, постаје простор догађаја где се специфичне разлике, али и сличности у раду двојице уметника, сусрећу и сустижу.

Селман Тртовац се пре свега изражава у медију цртежа, при чему цртеж тежи да дефинише као примарну енергију за сва каснија уметничка остварења. Његова изјава да „трага за истином у уметности“ дефинише његову праксу као склону експерименту, односно стално у преиспитивању одакле долази мисао за реализацију, као и да ли је могуће да на не-експилицитан садржај цртежа гледамо као на аутохтони механизам. Серија цртежа и фотографија под називом „Последице – магнетна стимулација мозга“ (2016/2017) настали су при екперименту стимулације мозга на Војно медицинској академији у Београду. У неуролошкој лабораторији ВМА, уз велику помоћ проф. др Тихомира Илића и његовог тима, Тртовац се подвргао неинвазивној магнетној стимулацији мозга која се користи у лечењу деменције, али исто тако се примењује над пилотима у америчкој војсци као део тренинга за брже рефлексе и реакције. Овим поступком Тртовац је тежио да оспособи ментални процес у правцу енергизованог деловања и да последицу цртежа преиспита у односу на намеру.

Селман Тртовац, рођен је у Задру. Студирао је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду. На Академији уметности у Дизелдорфу студирао је у класи професора Клауса Ринкеа. Од 2003. године је члан Интернационалног уметничког гремијума. Докторирао је на вајарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду. Активан је на уметничкој сцени. Иницијатор је и суоснивач Слободне уметничке задруге Трећи Београд и Хетеротопије Перпетуум Мобиле. Његови се радови налазе у више јавних и приватних збирки и фондација савремене уметности (Stadt Düsseldorf, МСУВ Нови Сад, H2 Museum Augsburg, Савремена галерија Зрењанин итд.). Живи и ради у Београду.