Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време


Музеј савремене уметности

Ушће 10, блок 15, Београд
Радно време: од 10:00 до 18:00, четвртком од 10:00 до 22:00
Уторком је Музеј затворен за публику
Цена улазнице је 300 динара
Групне улазнице су 200 динара
За студенте, ученике средњих и основних школа, пензионере улазница је 150 динара
Сваке среде улаз је слободан.

****

Салон Музеја савремене уметности

Париска 14, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

Светлана Волиц: NON FINITO, Пасаж 2: Где престаје свет, Салон МСУБ

Изложбе | 17.02.2017

Самостална изложба Светлана Волиц: NON FINITO, Пасаж 2: Где престаје свет

 

Салон Музеја савремене уметности, Париска 14

17. фебруар – 10. април 2017 (отварање у петак, 17. фебруара у 19 часова)

Кустос изложбе: Уна Поповић, кустос Салона МСУ 

 

Видео инсталација „NON FINITO, Пасаж 2: Где престаје свет“ друга је у низу амбијенталних изложби у склопу већег уметничког пројекта Светлане Волиц „NON FINITO / Извођења просторних наратива“. Пројектом је предвиђено извођење више просторних композиција у различитим галеријским просторима. Свака изложба функционише као непоновљива и аутономна поетска целина, која егзистира за специфичну прилику и специфичан простор, а посматрачу пре свега треба да пружи искуство присуства. На тај начин пројекат је својеврсна отворена форма, континуирани стваралачки процес који претпоставља могућност новог израза, извођења и перцепције наратива. 

Први пасаж пројекта под називом „Сан о другом месту“ изведен је у Галерији 73 у Београду у облику троканалане видео инсталације. 

Други пасаж „Где престаје свет“ компонован је за Салон МСУБ, као нов просторни наратив комплексније структуре,виртуелни предео кроз који се посматрач креће и чији међузависни садржаји нуде могућност вишеслојног читања, повезивања, перцепције и пројекције. Основу рада чине видео снимци бележени током истраживачких путовања у протеклих неколико година (2013-2016). Они формирају видео-библиотеку пројекта, складиште призора који служе као материјали за грађење визуелно-поетских структура. 

За сваки снимак постојало је једно право место и једно право време на којем се рад могао десити. То су призори изнад Атланског океана, из Рима, Венеције, Њу Орлеанса, Истанбула, Дубровника, Берлина, Београда, са Златибора, острва Крф и тако даље. Међутим, именовање тих дестинација није од суштинске важности за сам пројекат, радови су могли бити снимљени готово било где на планети, чак и веома близу, у непосредном окружењу аутора. Јер овде није реч о туризму, откривању културно историјских садржаја или егзотици специфичног места, већ о кретању, слободи и својеврсној потрази за сликом. То је потрага за одговарајућим призором који ће резоновати са покретима у унутрашњим пределима бића, који ће тај свет представити, покренути, уобличити мисао и помоћи јој да постане видљива. Место на којем почивају призори не налази се на глобусу, у одређеној тачки на мапи, нити чак у видљивом свету, већ управо на граници где престаје свет и гледање. 

Светлана Волиц рођена је у Београду 1974. године. Дипломирала је и магистрирала сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду у класи проф. Чедомира Васића. Од 2014. године запослена је на сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду у звању асистента, на ком похађа и докторске уметничке студије (ментор проф. Милета Продановић). Изражава се кроз различите медије: сликарство, видео, видео-инсталације, фотографију, графички и сценски дизајн. Реализовала је 11 самосталних изложби и учествовала на преко 60 групних изложби, симпозијума и фестивала у земљи и иностранству (Македонија, Чешка Република, Црна Гора, Естонија, Летонија, Мађарска, Бугарска, Италија, Грчка, Канада, САД и Немачка). Реализовала је 18 видео-инсталација за различите позоришне представе. Добитник је стипендије фондације ЦЕЦ АртсЛинк, Њујорк, САД, 2013. Њени радови налазе се у страним и домаћим колекцијама.