Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време


Музеј савремене уметности

Ушће 10, блок 15, Београд
Радно време: од 10:00 до 18:00
Уторком је Музеј затворен за публику
Цена улазнице је 300 динара
Групне улазнице су 200 динара
За студенте, ученике средњих и основних школа, пензионере улазница је 150 динара
Сваке среде улаз је слободан.

****

Салон Музеја савремене уметности

Париска 14, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

Жене ДАДЕ - Једна могућа изложба / Музеј савремене уметности, 12.4.18. у 20 часова

Говорни програми | 12.04.2018


„Жене ДАДЕ“ поново у Музеју савремене уметности

Музеј савремене уметности
Четвртак, 12. април 2018. године у 20 часова


Режија и концепт инсталације: Дијана Милошевић
Глумци: Евгенија Ешкина Ковачевић, Александра Јелић, Ивана Миленовић Поповић, Ивана Миловановић и Иван Николић
Музика: Љубица Дамчевић и Угљеша Мајдевац
Сценографија: Неша Париповић 

ДАХ Театар извешће позоришну инсталацију „Жене ДАДЕ - Једна могућа изложба“ у Музеју савремене уметности на Ушћу, у делу изложбе Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности у којем су представљене историјске авангарде.

Позоришна инсталација „Жене ДАДЕ - Једна могућа изложба“представља омаж уметницама дадаизма које су учествовале у креативном отпору овог покрета једнако као и њихове мушке колеге, али њихов допринос није у потпуности препознат. Ова представа поставља питање заступљености уметница, да ли се до данас нешто променило и колика је наша одговорност, али и да ли ми данас „деламо и најмање могуће да бисмо завртели свет у другом правцу“.

Дадаизам је уметнички правац зачет уочи Првог светског рата из потребе уметника да се супротставе сукобима, насиљу и другим проблемима које су у том тренутку задесиле човечанство. То је покрет који није имао властити програм, већ се борио против било каквог програма и негирао до тада успостављене вредности у уметности. Једини програм дадаизма био је да не постоји никакав програм и управо је тај смео став дао покрету експлозивну и еклектичну моћ, која се ширила у свим правцима, ослобођена од естетских и друштвених ограничења.Дадаизам као уметнички покрет посебно нам се обраћа данас када, на жалост, видимо толико сличности са временом у којем је настао.

Уметнице дадаизма су стварале заједно са својим колегама и успоставиле су по први пут неке уметничке форме. Тако је Хана Хох заслужна за развој колажа и фотомонтаже у двадесетом веку. Еми Хенингс је заједно са Хугом Болом основала Кабаре Волтер у Цириху, али се у историјама уметности она не помиње као неко ко је поставио темељ овом уметничком правцу. Жене даде су померале границе слободе у свим областима, не само у уметности. Ипак, њихова имена се још увек најчешће спомињу у односу на њихове функције као љубавнице, жене, сестре. У овом тренутку, ова тема је важна и за наше друштво, јер је неопходно створити простор за још већу видљивост уметница на српској уметничкој сцени, које својом уметношћу и радом дорпиносе развоју и видљивости наше културе, али су оне саме невидљиве и непрепознате од стране нашег друштва.

Попут уметника дадаизма који су бежали од Првог светског рата у Цирих или попут данашњих миграната, који у чамцима путују ка парчету земље које би могли назвати својим, ликови у представи путују, а њихови кофери се претварају у чамце који су истовремено и њихови домови– једина имовина коју поседују на овом свету који је постао неподношљив. Ова позоришна инсталација служи се језиком музике, покрета и поезије на више језика – српском, енглеском, руском, румунском, француском и немачком – која, као и сам дадаизам својом екцесношћу ужива у кршењу правила.

ДАХ Театар (основан 1991. године) је независна професионална позоришна трупа која траје и ствара у континуитету више од четврт века у Србији и интернационално. Програми подразумевају креацију и продукцију дела из области савремене сценске уметности високог уметничког квалитета са мисијом да, кроз посвећен тимски рад и смелу позоришну уметност, провоцира, инспирише и подстиче личну и друштвену трансформацију.

******

Цена карте је 600 динара и може се купити на дан извођења у Музеју савремене уметонсти од 18 часова, а уз купљену карту за представу улазница у Музеј је бесплатна.

Број места је ограничен. Карте се могу резервисати путем мејла dahteatarcentar@gmail.com