Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Радно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Радно време:
12:00-20:00
Викендом: 10:00-18:00
Уторком је Музеј затворен за публику.

Цена улазнице: 500 рсд
Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери, корисници EYCA, City Card и City Pass картица: 250 рсд
Право на бесплатан улаз:
Лица са инвалидитетом, труднице, предшколска деца, професори, доценти, асистенти и студенти историје уметности, архитектуре, ликовне и примињене уметности, новинари , запослени из сродних културних установа , чланови ICOM-а, AICA, ИКТ, УЛУС-а, УЛУПУДС-а и других струковних удружења.

Информације о групним посетама и вођењима можете добити од 9 до 18 часова, на број телефона 063-862-3129, и на мејл info@msub.org.rs

Попусти се остварају уз показицање легитимације на благајни Музеја.
Улаз је бесплатан сваке среде
.

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Радно време: 12:00-20:00 Уторком је Салон затворен за публику. Улаз у Салон је бесплатан.

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд

Радно време: 12:00-20:00
Уторком је Легат затворен за публику.
Улаз у Легат је бесплатан.

Обележавање 55. годишњице Музеја савремене уметности Београд

Говорни програми | 16.10.2020


 Обележавање 55. годишњице Музеја савремене уметности Београд

 

55 година сећања

 

У уторак 20. октобра 2020. године МСУБ обележава 55 година од свог оснивања.

Од среде 21. до следеће среде 28. октобра – позивамо нашу верну публику да са нама подели своја сећања на Музеј. Бесплатан улаз ће имати сви који са собом понесу фотографије, анегдоте, песме и сличне успомене које их везују за Музеј савремене уметности.

 

Исти предмети ће бити истакнути на паноу, који ће бити постављен поред Књиге утисака у лобију Музеја.

 

У Књигу утисака посетиоци могу уписати неку причу о томе на који начин памте Музеј, како је нека изложба оставила посебан утисак на њихов живот, или о пријатељствима која су настала приликом посете Музеју.

 

Посетиоци ће моћи током те недеље да бесплатно погледају тренутно постављену изложбу Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993-2019.  

 

Као додатни програм који вам поклањамо у среду 21. октобра у 18 часова је Ауторско вођење кроз изложбу Рефлексије нашег времена : Аквизиције Музеја савремене уметности 1993-2019.

Кроз изложбу воде ауторке др Рајка Бошковић и Жаклина Ратковић

 

Изложба аквизиција представља увид у једну од најзначајнијих делатности музеја, стратегије и политике откупа уметничких дела од 1900. до данас које су спровођене последњих двадесет и пет година у Музеју савремене уметности у Београду. Повод за настанак изложбе Рефлексије нашег времена је и чињеница да се у овом периоду музејски фонд увећао за преко 1400 дела домаће, регионалне и европске модерне и савремене уметности. Дела су набављана плански, путем откупа са домаћих и међународних изложби реализованих у Музеју, преко поклона уметника или њихових наследника, али такође и непосредним контактима са самим уметницима чији су радови кључни за разумевање и сагледавање токова савремене уметности. Из данашње перспективе овај уметнички фонд се позиционира као један од релевантнијих за изучавање и излагање уметности српског и југословенског простора и тако поприма шири међународни значај.

 

Пратећи широк дијапазон различитих језичких специфичности, као и разноврсних феномена присутних у уметности од почетка двадесетог века до данас, изложба је конципирана у четрнаест тематско-проблемских целина. Централну поставку у згради Музеја чини  тринаест целина: Музеј у музеју, Постулати модернизма, Друштво –Политика –Уметност, Скулптура као израз суштине бића, Скулптура–Објекат–Инсталација, Експресивна површина / Излазак у простор, Симина 9а, У пукотинама политичке прошлости, Дихотомије модернизма, Унутра / Споља, Лично / Јавно, Обнова субјективности и Апорије савремене сцене, док је четрнаеста целина Кроз портрет постављена у простору Галерије-Легата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића.

Аутори концепције изложбе: мр Мишела Блануша, др Рајка Бошковић, Светлана Митић и Жаклина Ратковић.

Кустос изложбене целине  у Галерији-Легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића: Мирослав Карић

 

Пратећи програм изложбе обухвата ауторска вођења, разговоре са уметницима, предавања, радионице Дечијег и Омладинског клуба и друго.

 

Истовремено са Ауторским вођењем једна од најмлађих посетилаца, уједно и полазница Дечијег клуба МСУБ Вера Јованчевић (6) ће сликати уживо у Музеју.

 

Молимо Вас сам да имате разумевања да због тренутне ситуације са Цовид-19 пандемијом у Музеју може боравити истовремено највише до 30 особа, као и да је приликом посете Музеју обавезно ношење заштитне маске и одржавање физичке дистанце у размаку од минимум два метра између двоје посетилаца.

При уласку у зграду Музеја обавезна је дезинфекцију руку и бесконтактно мерење телесне температуре.

 

Заинтересовани за вођење су обавезни да се претходно пријаве на е-маил адресу info@msub.org.rs до уторка, 20. октобра 2020. године до 12 часова

 

Неколико детаља о Музеју савремене уметности Београд из 1965. године

 

·         Усвајањем решења Савета Модерне галерије од 22. марта 1965. уз одобрење Скуштине града, назив Модерне галерије промењен је у Музеј савремене уметности.

 

·         Музеј савремене уметности је отворен 20. октобара 1965. са првом сталном поставком уметничких дела која су до тада откупљена за збирку. Међу њима су била ремек дела попут Пијане лађе Саве Шумановића, Девојчице у колицима Јована Бијелића, Виле на Хвару Петра Добровића и многих других.

 

·         Свечани говор су одржали оснивач и управник Миодраг Б. Протић и Бранко Пешић председник Скупштине града Београда.

 

·         Додељена је Октобарска награда за најбоља достигнућа из области архитектуре Ивану Антићу и Иванки Распоповић за реализацију зграде Музеја савремене уметности.

 

·         На дан отварања Музејски фонд чини око 3 000 дела (слика, таписерија, скулптура, обијеката, цртежа, графика).