Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Летње радно време:
Среда - Понедељак: 12:00-20:00
Субота: 12:00-21:00
Уторком је Музеј затворен за публику.

Цена улазнице: 300 рсд
Групне посете (10 лица и више): 200 рсд
Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери, корисници EYCA, City Card и City Pass картица: 150 рсд
Право на бесплатан улаз:
Лица са инвалидитетом, труднице, предшколска деца, професори, доценти, асистенти и студенти историје уметности, архитектуре, ликовне и примињене уметности, новинари , запослени из сродних културних установа , чланови ICOM-а, AICA, ИКТ, УЛУС-а, УЛУПУДС-а и других струковних удружења.

Информације о групним посетама и вођењима на број телефона 063-862-3129, и на мејл info@msub.org.rs

Попусти се остварају уз показицање легитимације на благајни Музеја.
Улаз је бесплатан сваке среде
.

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон МСУБ не ради због извођења радова на санацији и реновирању простора

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд

Летње радно време: 14:00-21:00
Уторком је Легат затворен за публику.
Улаз у Легат је бесплатан.

Разговор са уметником – Радош Антонијевић

Говорни програми | 08.10.2020

Разговор са уметником – Радош Антонијевић


Пратећи програм изложбе Рефлексије нашег времена : Аквизиције Музеја савремене уметности 1993-2019.

Среда, 14. октобар 2020. у 18 часова

Музеј савремене уметности у Београду

 

У оквиру пратећег програма биће организовани разговори са уметницима чији су радови представљени на изложби. Први у низу је разговор са уметником Радошем Антонијевићем о његовом целокупном  стваралаштву, са посебним освртом на изложени рад Шатор Музеј савремене уметности, 2012. откупљен  2012. године.

 

Преиспитујући медиј скулптуре и његове границе, Антонијевић ствара уметничка дела која проблематизују питања функције, материјалности и перцепције. Ова формална истраживања увек су уплетена у теме које додирују неуралгичне тачке живота бавећи се аспектима историје, политике, културе и друштва. Његови уметнички радови конфронтирају функцију и облик и имају епску природу са примесама комичног и трагичног у истој слици. Скулптура Шатор Музеј савремене уметности, 2012.  је наменски рађена за неизложбу Шта се догодило са Музејом савремене уметности? (23.06. – 30. 09. 2012.) коју су иницирали кустоси Музеја поводом навршавања пет година откако је Музеј због реконструкције био затворен за јавност. Саставни део рада је продајни оглас који нуди овај шатор широкој циљној групи коју аутор заједнички ословљава са „купци″.

 

Радош Антонијевић (Панчево 1969) дипломирао и магистрирао на Факултету ликовних уметности у Београду. Докторске студије завршио на Универзитету уметности 2014. године. Ради као ванредни професор на вајарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду. Излагао  је на многим самосталним изложбама у земљи иностранству. Његова дела се налазе у домаћим и иностраним колекцијама.

 

Разговор са уметником ће модерирати мр Мишела Блануша, једна од ауторки изложбе.

Изложба Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993-2019, обухвата преко 200 репрезентативних уметничких дела која су у периоду од 1993. године до данас плански набављана за збирке Музеја савремене уметности. Пратећи широк дијапазон различитих језичких специфичности, али и разноврсних феномена присутних у сфери модерне и савремене уметности од почетка 20. века до данас, изложба је конципирана у тринаест тематско-проблемских целина док је четрнаеста, посебна целина Кроз портрет, представљена у простору Галерије-Легата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића. Кроз изложбене целине, које се могу ишчитати као нека врста микро наратива/малих изложби, препознају се тематске и проблемске релације али и нови динамични односи у које су поједини аутори постављени, рефлектујући разноврсност музејске грађе која је била полазиште за рад на овој изложби. Кроз представљен избор може се пратити и политика откупа Музеја која је спровођена током последњих 26 година док изложена дела показују две основне линије колекционирања. Прва је историјска линија, која прати развој модернизма на југословенском уметничком простору, док је друга везана  за кретање и динамику  савремене уметничке сцене.

Аутори концепције изложбе: мр Мишела Блануша, др Рајка Бошковић, Светлана Митић и Жаклина Ратковић.

Кустос изложбене целине  у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића: Мирослав Карић

Ауторски тим изложбе је припремио пратећи програм који обухвата ауторска вођења, разговоре са уметницима, предавања, радионице Дечијег и Омладинског клуба и друго.

Приликом посете обавезно је ношење заштитне маске и одржавање физичке дистанце у размаку  од минимум два метра између двоје посетилаца. При уласку у зграду Музеја обавезна је дезинфекцију руку и бесконтактно мерење телесне температуре.

Разговору са уметником може присуствовати група од максимално 15 посетилаца уз претходну пријаву коју можете послати до уторка, 13. октобра 2020. године до 14 часова, на е-маил адресу info@msub.org.rs

……..

Фото: Вељко Павловић