Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Летње радно време:
Недеља- среда: 12:00-20:00
Субота: 12:00-22:00
Уторком је Музеј затворен за публику.

Цена улазнице: 300 рсд
Групне посете (10 лица и више): 200 рсд
Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери, корисници EYCA, City Card и City Pass картица: 150 рсд
Право на бесплатан улаз:
Лица са инвалидитетом, труднице, предшколска деца, професори, доценти, асистенти и студенти историје уметности, архитектуре, ликовне и примињене уметности, новинари , запослени из сродних културних установа , чланови ICOM-а, AICA, ИКТ, УЛУС-а, УЛУПУДС-а и других струковних удружења.

Информације о групним посетама и вођењима на број телефона 063-862-3129, и на мејл info@msub.org.rs

Попусти се остварају уз показицање легитимације на благајни Музеја.
Улаз је бесплатан сваке среде
.

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон МСУБ не ради због извођења радова на санацији и реновирању простора

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд

Летње радно време: 14:00-22:00
Уторком је Легат затворен за публику.
Улаз у Легат је бесплатан.

Бесплатна пројекција филма „Она је други поглед“

Говорни програми | 05.05.2020

Она је други поглед (Sie ist der andere Blick) / Kристиана Першон, Аустрија, 2018, 90 мин 

„Мачизам је тада био изузетно јак". Било која од ових уметница могла је да изговори ову реченицу - Ренате Бертлман, Линда Kристанел, Лоре Хојерман, Kарин Мак или Маргот Пилз. Сећање на време понижавајућег патернализма заједничко је за ове жене које су све биле део бечке уметничке сцене 70-их година. Редитељка Kристиана Першон даје им прилику да о томе говоре у филму Она је други поглед.

Овај документарни филм ношен је страшћу и позитивним ставом протагонисткиња. Њихов тадашњи отпор на крају је наишао на плодан ехо у аустријском женском покрету - у иницијативама као што су Акција независних жена или Интакт мрежа уметница феминисткиња.

Протагонисткиње, чија је пионирска улога обликовала савремену уметност и слику коју данас о себи имају жене уметнице, говоре о уметничким амбицијама, економским ограничењима, конформизму и отпору превладавајућим социјалним структурама. Њихови гласови и рани радови чине их оличењем феминистичко-уметничког става.

Неме секвенце, снимане Болекс камером од 16мм, на почетку филма сензибилишу гледаоца за оно што се дешава између уметнице и носиоца слике. Сликарско платно, које је уметница Ирис Достал подсликала белом бојом, ствара пројекционе површине за нарацију у прологу, који креира лук између данашње генерације уметница и њихових претходница.

Пројекција филма је бесплатна и доступна је на сајту Музеја у периоду од две недеље. Ова иницијатива реализована је у сарадњи са Аустријским културним форумом у Београду и организацијом Sixpackfilm. Филм је на немачком са преводом на енглески језик.