Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Летње радно време:
Среда - Понедељак: 12:00-20:00
Субота: 12:00-21:00
Уторком је Музеј затворен за публику.

Цена улазнице: 300 рсд
Групне посете (10 лица и више): 200 рсд
Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери, корисници EYCA, City Card и City Pass картица: 150 рсд
Право на бесплатан улаз:
Лица са инвалидитетом, труднице, предшколска деца, професори, доценти, асистенти и студенти историје уметности, архитектуре, ликовне и примињене уметности, новинари , запослени из сродних културних установа , чланови ICOM-а, AICA, ИКТ, УЛУС-а, УЛУПУДС-а и других струковних удружења.

Информације о групним посетама и вођењима на број телефона 063-862-3129, и на мејл info@msub.org.rs

Попусти се остварају уз показицање легитимације на благајни Музеја.
Улаз је бесплатан сваке среде
.

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон МСУБ не ради због извођења радова на санацији и реновирању простора

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд

Летње радно време: 14:00-21:00
Уторком је Легат затворен за публику.
Улаз у Легат је бесплатан.

Ћутање камена, Санта Марија ин Пунта, Будва

Изложбе | 18.08.2017  

Изложба „Ћутање камена“ у Будви

Галеријски простор цркве Санта Марија ин Пунта, Будва
Од 18. августа до 1. септембра 2017. године
Отварање изложбе је у петак, 18. августа у 21 час. Изложбу ће отворити Љиљана Зековић, музејски саветник.
Аутор изложбе је др Рајка Бошковић, музејски саветник МСУБ.

Сарадња Музеја савремене уметности у Београду и Града Театара Будва.

Улаз је слободан. 

 

Након Београда, где је одржана је почетком 2017. године (од 26. јануара до 13. марта)у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића,изложбаЋутање камена биће представљена публици у Будви, од 18. августа до 1. септембра 2017. године. Сва изложена дела су из Збирке скулптуре Музеја савремене уметности у Београду, и представљају радове неких од најзначајнијих вајара 20. века, као што су Вида Јоцић, Јован Кратохвил, Милун Видић, Момчило Крковић, Нандор Глид, Јелена Јовановић, Небојша Митрић, Миодраг Дамњановић, Сава Сандић, Лојзе Долинар иПавле Павао Перић. 

Виртуелни обилазак изложбе Ћутање камена, у будванској Санта Марија ин Пунта, доступан је на линку.

Поводом изложбе, у суботу, 19. августабиће одржан стручни скуп О КАМЕНУ – ванвременост и савременост, на коме ће стручњаци из различитих области, пре свега историје и теорије уметности, ликовне и примењених уметности, као и геологије и археологије, разматрати камен као материјал у природи и свакодневном окружењу; као један од назјначајнијих трагова материјалне културе у историји човечанства; и као један од најзаступљенијих материјала за уметнички израз од каменог доба до данас. Програм скупа налази се на линку.

 

***

 

Исконска твар – камен. 

Згуснуће времена / простора / материје.

 

Одувек човек оставља „запис“ у камену – Речју, коју клеше У камену; Сликом, коју прави ОД камена (мозаик) и НА камену (фреска); Обликом – којег извлачи ИЗ камена (скулптура). Реч уклесна у камен – носи постојаност и достојанство самог камена. Слику од камена (мозаик) чини драгоценом и изузетном увек нова и неочекивана боја камена; а слици на камену (фресци) камена подлога даје карактеристичну испошћеност текстуре, која доприноси племенитости боје. Облику који се рађа/извлачи из камена (скулптури) посебну ноту изражајности, поред боје, даје структура, зрнастост и прозирност, односно светлост у камену. 

Идеја „ћутања камена“ проситекла је из сагледавања самог „бића“ камена. 

Биће камена не допушта распричаност – ни речју, ни сликом, ни обликом. Камен подстиче и омогућава свођење на саму бит израза, доприноси чистоти идеје. Јер камен садржи ону исконску лепоту, која није није на површини, до које се мора доћи, која изискује посвећеност и проникнуће. 

У утроби камена савремени уметник, подједнако као и уметник праисторије, (про)налази невидљиве силе; обелодањује енергију камена; открива дух камена наталожених миленијума; невидљивим силама даје видљиви облик. 

Сам камен изискује продубљеност мишљења, сагледавања и доживљаја. 

Ако је камен, како је већ речено, згуснуће времена, простора и материје, онда би запис у камену – речју, сликом или обликом – био „згуснуће“ мисли, који тражи посвећеност и истрајност у откривању духа тајновитости, унутрашњег сјаја и ванвремености камена. 

Исконска лепота камена као материјала и данас је, као и кроз историју, подстицај за уметничко обликовање. На изложби Ћутање камена представљају се 12 скулптурау каменуиз Збирке скулптура Музеја савремене уметности у Београду, са идејом да се пре свега истакну могућности уметничког израза камена; прикажу најзначајнија достигнућа у модерној и савременој уметности којима је сам камен био подстицај за обликовање; и да се укаже на биће камена, његову ванвременост, али и савременост као материјала у скулптури. 

Идеја се представља кроз три целине. Прва целина под називом Земља / камен / тло указује на камен као могућност обликовања тла; другом Тело / човек / двоје истиче се суштинско својство камена – језгровитост и компактност; док се трећом целином названом Лице / личност / лик даје увид у могућности приказа човека на три начина, кроз личење, карактер и тип личности. 

Др Рајка Бошковић
историчар уметности 

Ћутање камена, Санта Марија ин Пунта, Будва
Ћутање камена, Санта Марија ин Пунта, Будва
Ћутање камена, Санта Марија ин Пунта, Будва
Ћутање камена, Санта Марија ин Пунта, Будва
Ћутање камена, Санта Марија ин Пунта, Будва
Ћутање камена, Санта Марија ин Пунта, Будва
Ћутање камена, Санта Марија ин Пунта, Будва
Ћутање камена, Санта Марија ин Пунта, Будва