Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Музеј је затворен за публику

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон је затворен за публику

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

FADE IN 2: EXT. МОДЕРНИСТИЧКА КУЋА – НОЋ, Легат Чолаковић

Изложбе | 14.07.2017

Из филма Рондо, редитељ Звонимир Берковић, 1966.FADE IN 2: EXT. МОДЕРНИСТИЧКА КУЋА – НОЋ

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића (Родољуба Чолаковића 2)
Од 14. јула до 21. августа 2017. године, сваког дана од 12 до 20 часова, осим уторком
Улаз је слободан
Отварање у петак, 14. јула у 18 часова
Кустоски тим Швајцарског института за савремену уметност, Њујорк и Жили Букобза, асистенти кустоса Ана Анакијев и Милош Зец
Продукција Balkan Projects

Уметници: Данаи Анесијаду (Danai Anesiadou), Дарја Бајагић, Дора Будор, Улисес Карион (Ulises Carrión), Хеман Чонг (Heman Chong), Брис Делсперже (Brice Dellsperger), Александра Домановић, Матис Гасер (Mathis Gasser), Дајга Грантина (Daiga Grantina), Синиша Илић, Алекс Израел (Alex Israel), Бертран Лавије (Bertrand Lavier), Вилијам Левит (William Leavitt), Кристијан Марклеј (Christian Marclay), Родриго Матеус (Rodrigo Matheus), Бењамин Рамирез Перез (Benjamin Ramírez Pérez), Karisa Rodrigez (Carissa Rodriguez), Бојан Шарчевић, Ејми Сигл (Amie Siegel), Тобијас Шпихтих (Tobias Spichtig), Раша Тодосијевић.


Смештена у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића у Београду, једном од излагачких простора Музеја савремене уметности, поставка FADE IN 2: EXT. МОДЕРНИСТИЧКА КУЋА – НОЋ истражује улогу коју уметност има у наративном филму и телевизији. Изложба представља наставак изложбе FADE IN: INT. ART GALLERY – DAY, која је приказана у Швајцарском институту за савремену уметност у Њујорку, марта 2016. Нова верзија омогућава уметницима да се позабаве начином на који се уметност репрезентује на екрану, било као реквизит, сценски намештај, наративни склоп, или карактерно обележје.

Природа изложбе је таква да се скулптуре, слике, перформанси и инсталације трансформишу од реквизита преко слике до уметничког предмета, како би се размотрило питање да ли те фиктивне представе у масовним медијима имају више утицаја на дефинисање колективног разумевања уметности него сама уметност. У историји кинематографије рано се примећује заокупљеност одређеним особинама уметничких дела: драгоценост уметничких предмета постаје фокус у развоју драмског заплета, а напетост расте захваљујући енергији уметничких дела и њихове моћи да делују на гледаоце или да дочарају посебну атмосферу. У различитим жанровима, личност уметника обично се приказује као нестална, превртљива фигура којој је допуштено да подрива друштвене норме, и која се извргава смеху, изазива страх и улива поштовање. Из многих таквих наратива, FADE IN 2 узима уметничке предмете, додељујући им статус који су претходно имали на екрану, истовремено указујући на тренутке борбе за превласт различитих медијских форми.

FADE IN 2 изнова промишља првобитну изложбу FADE IN, овај пут за Галерију-легат Чолаковић, зграду у којој су некада живели Милица Зорић и Родољуб Чолаковић, а која сада служи као један од излагачких простора Музеја савремене уметности у Београду. Нагомилана историја овог простора као стамбеног објекта, легла организованог криминала и уметничке галерије, додатно подупире амбицију изложбе да преобликује галерију и додели јој нову улогу, улогу позорнице за извођење драмских сцена. Радови аутора Дарје Бајагић, Александре Домановић и Синише Илић истражују канон српског и југословенског филма, омогућавајући стапање филмских, друштвених и политичких историја.

Поред радова приказаних на изложби FADE IN у Швајцарском институту у Њујорку, аутора Бриса Делспержеа, Доре Будор, Матиса Гасера, Бертрана Левијеа, Кристијана Марклеја, Карисе Родригез и Ејми Сигл, FADE IN 2 представља и нове радове Данаи Анесијаду, Дајге Грантине, Родрига Матеуса, Бењамина Рамиреза Переза и Тобијаса Шпихтиха. Извори и архивски материјал који су уметници имали на располагању приликом стварања нових радова били су филмови Рондо (1966) и Колекционарка (La Collectionneuse) (1967), затим Ксанаду (Xanadu) (1980) i Ризичан посао (Risky Business) (1983), те Жена са крајоликом (1976), Принцезини дневници (The Princess Diaries) (2001), и Досије Икс (The X-Files) (1993-2002). 

У сарадњи са Југословенском кинотеком у Београду (Узун Миркова 1) организован је FADE IN 2 филмски програм:

15. јул 18:00 Седам и по (2006) – Мирослав Момчиловић
15. јул 20:30 Малтешки соко (1941) – Џон Хјустон
16. јул 18:00 Византијско плаво (1993) – Драган Маринковић
16. јул 20:30 9 ½ недеља (1986) – Адријан Лин
17. јул 18:00 Лијепе жене пролазе кроз град (1986) – Желимир Жилник
17. јул 20:30 Теорема (1968) – Пјер Паоло Пазолини
18. јул 18:00 W.R. Мистерија организма (1971) – Душан Макавејев
18. јул 20:30 Афера Томас Краун (1999) – Џон МекТирнан
19. јул 18:00 Тајванска канаста (1985) – Горан Марковић
19. јул 20:30 Вртоглавица (1958) – Алфред Хичкок
20. јул 18:00 Млад и здрав као ружа (1971) – Јован Јовановић
20. јул 20:30 Велика очекивања (1998) – Алфонсо Куарон


О Швајцарском институту за савремену уметност, Њујорк

Швајцарски институт је непрофитна уметничка галерија посвећена промовисању напредног мишљења и екперименталне уметничке праксе. Током више од 30 година, Швајцарски институт био је познат по експерименталним и пажљиво промишљаним изложбама. Посвећен највишим стандардима кустоских и едукативних пракси, Швајцарски институт служи као платформа за подстицање младих уметника, катализатор нових контекста већ прослављених дела, и подстиче разумевање потцењених појава.

Проглашен од стране Њујорк Тајмса као „мали драгуљ“ са „изванредним програмом“, Швајцарски институт отворен је за посетиоце пет дана седмично, уз бесплатан улаз. Десет годишњих изложби Швајцарског института, као и опсежан јавни програм, представљају значајан форум за савремени, међународни културни дијалог у областима визуелних и перформативних уметности, дизајна и архитектуре.

О компанији Balkan Projects

Balkan Projects је узбудљива иницијатива Марије Каран, која за циљ има да активно укључи балканску уметничку сцену у шири међународни контекст.

Balkan Projects има план да Балкан врати на мапу савремене уметности изграђујући нову свест о локалном таленту, како оном из прошлости тако и оном из садашњег тренутка, отварајући могућности за дијалог са већим уметничким заједницама широм света, старајући се о томе локални ствараоци више не буду „изгубљени у преводу“. Кроз разноврсне активности – изложбе, дешавања, узајамне размене локалних и међународних уметника, кустоса, критичара, и колекционара – Balkan Projects жели да створи нову инфраструктуру за плодну уметничку сцену. Данас више него икада раније, савремена уметност је један од најделотворнијих и најузбудљивијих начина сакупљања и размене идеја, неговања и богаћења људских живота, као и подстицања промене у многим аспектима друштва.

Да би се изборили са историјски фрагментисаном природом региона, Balkan Projects самосвесно прихвата мобилну стратегију у својим иницијативама. Balkan Projects планира да организује серију годишњих изложби и дешавања која се крећу од једне балканске земље до друге, прикупљајући подстицаје и критичну масу све док уједињујућа визија не буде употпуњена.

Подршка: Јадран филм, Загреб

Водич кроз изложбу
Постер Херман Чонг, I WANT TO BELIVE, 2016