Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Музеј је затворен за публику

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон је затворен за публику

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

ГОРKА ПИЛУЛА #01 уметничког пара :МЕНТАЛKЛИНИK / МСУБ

Изложбе | 06.05.2020

: менталКЛИНИК Горка пилула #01
Трајање од 6. маја па до отварања музеја за посетиоце
Домаћин: Галерија – Легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића у улици Родољуба Чолаковића бр. 2 на Дедињу

Музеј савремене уметности у Београду
пренос уживо, 7/24 на сајту Музеја савремене уметности
Кустос изложбе: Карл де Смет

Како смо последњих месеци више онлајн него икад раније уметнички пар :менталКЛИНИК нуди пројекат Горку пилулу за попуњавање празнине која је настала затварањем музеја широм света. Инсталација PUFF OUT постављена је у просторијама музеја, али са намером да се шири путем дигиталних платформа.

Поставка је лишена људи а чине је шест робота усисивача, програмираних да открију прашину у соби прекривеној гомилом шљокица. Стварајући сопствене цртеже и ширећи сјај по празном простору, роботи стварају постслављеничку атмосферу и наговештавају да ништа неће остати исто.

Префорсирани док јуре сваку шљокицу понаособ, усисивачи су снимани и тај снимак се емитује уживо без престанка на сајту музеја. Док се неуморно врте у стварном времену и снимци излазе нон -стоп, појављује се просторна дијалектика, редефинишући концепте гледаности прављења изложби и уопште узев музејских активности. Ова такозвана миграција на сајт надокнађује прекинуту стварност - ону која се може посматрати путем музејских веб страница, а води ка колективном воајеристичком нагону.

Инсталација је снимљена и емитује се уживо без престанка на сајту Музеја. Горка пилула је изазов из три дела који поставља : менталКЛИНИК. Први је изазов прихватио је Музеј савремене уметности у Београду који као домаћин пројекта настоји да Горку пилулу #02 и Горку пилулу #03 донира другим музејима широм света на поклон. Осим тога, свим заинтересованим музејима, институцијама и платформама биће одобрено преузимање емитовања за потребе њихових веб сајтова или других дигиталних мрежа.

: менталКЛИНИК је уметнички пар из Истанбула са седиштем у Бриселу, који чине Јасмин Бајдар и Бирол Демир који су отпочели сарадњу 1998. године. Експериментални приступ уметничког пара : менталКЛИНИК многоструко је награђиван, а неки од најпознатијих радова су инсталација под називом Fresh Cut (MAK, Vienna_ Аустријски музеј примењене уметности / савремене уметности) и изложба Co-operation Would be Highly Appreciated одржана у SCAD Museum GA, САД. Учествовали су на бројним међународним изложбама, укључујући Истанбул Модерн-Ротердам у Музеју Боијманс ван Беунинген (Ротердам, 2012); Измирско тријенале савремене уметности (Измир, 2010); и Tommorow nоw (МУДАМ, Луксембург, 2007). Отворили су и изложбу у La Patinoire Royale, Брисел, 2018. Такође, имали су две велике самосталне изложбе у галерији Galerist у Истанбулу под називом That’s Fucking Awesome коју је курирао Жером Санс (2011), rABBIThOLE (2009); и самосталну изложбуу Gallery Isabelle van den Eynde Thank You For your Cooperation (2014), као и самосталну изложбу у Београду 2018. под називом Catastrophically Gorgeous у галерији Eugster II Београд, коју је курирала Јасмина Регад.

Тим : 

Технички консултант: Оркун Сентурк
Асистент: Стефан Илић
Продуцент: Јан Еугстер
Хвала: Наталија Паунић, Никола Маравић, Руба Ал-Свел, Ајсе Драз

Карл де Смет (1970, Белгија) је дизајнер који је студирао је на Институту Сeнт-Луkас у Бриселу. Од 2005. до 2011. предавао је на одсеку за архитектуру (KUL -Католички универзитет у Левену), одсеку за мешовите материјале и биолошки инспирисану архитектуру, био је укључен у истраживање паметних материјала на Одељењу науке о материјалима. Његов рад излаган је на архитектонским и дизајнерским догађајима у Ротердаму, Кортријку, Њујорку и Венецији. Такође у сарадњи са Долорес Хулан у периоду од 2009. до 2011. направио је две представе савременог плеса.

Године 2013. основао је ноуменон, истраживачку и развојну компанију са седиштем у Антверпену и Београду. Ноуменон се фокусира на развијање „материјала за промену облика“ и пионир је у приступу „смартификацији предмета“. У 2019. години основао је ноуменал разбој за ткање, креативну канцеларију која се фокусира на употребу „паметних материјала“, у архитектури и на изложбама.

За више информација контактирајте нас:  

msub@msub.org.rs

bittermedicine01@gmail.com