Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Радно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Радно време:
12:00-20:00
Викендом: 10:00-18:00
Уторком је Музеј затворен за публику.

Цена улазнице: 500 рсд
Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери, корисници EYCA, City Card и City Pass картица: 250 рсд
Право на бесплатан улаз:
Лица са инвалидитетом, труднице, предшколска деца, професори, доценти, асистенти и студенти историје уметности, архитектуре, ликовне и примињене уметности, новинари , запослени из сродних културних установа , чланови ICOM-а, AICA, ИКТ, УЛУС-а, УЛУПУДС-а и других струковних удружења.

Информације о групним посетама и вођењима можете добити од 9 до 18 часова, на број телефона 063-862-3129, и на мејл info@msub.org.rs

Попусти се остварају уз показицање легитимације на благајни Музеја.
Улаз је бесплатан сваке среде
.

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Радно време: 12:00-20:00 Уторком је Салон затворен за публику. Улаз у Салон је бесплатан.

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд

Радно време: 12:00-20:00
Уторком је Легат затворен за публику.
Улаз у Легат је бесплатан.

ГОРKА ПИЛУЛА #01 уметничког пара :МЕНТАЛKЛИНИK / МСУБ

Изложбе | 06.05.2020


: менталКЛИНИК Горка пилула #01
Трајање од 6. маја  7. јуна
Домаћин: Галерија – Легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића у улици Родољуба Чолаковића бр. 2 на Дедињу

Музеј савремене уметности у Београду
пренос уживо, 7/24 на сајту Музеја савремене уметности
Кустос изложбе: Карл де Смет

Како смо последњих месеци више онлајн него икад раније уметнички пар :менталКЛИНИК нуди пројекат Горку пилулу за попуњавање празнине која је настала затварањем музеја широм света. Инсталација PUFF OUT постављена је у просторијама музеја, али са намером да се шири путем дигиталних платформа.

Поставка је лишена људи а чине је шест робота усисивача, програмираних да открију прашину у соби прекривеној гомилом шљокица. Стварајући сопствене цртеже и ширећи сјај по празном простору, роботи стварају постслављеничку атмосферу и наговештавају да ништа неће остати исто.

Префорсирани док јуре сваку шљокицу понаособ, усисивачи су снимани и тај снимак се емитује уживо без престанка на сајту музеја. Док се неуморно врте у стварном времену и снимци излазе нон -стоп, појављује се просторна дијалектика, редефинишући концепте гледаности прављења изложби и уопште узев музејских активности. Ова такозвана миграција на сајт надокнађује прекинуту стварност - ону која се може посматрати путем музејских веб страница, а води ка колективном воајеристичком нагону.

: менталКЛИНИК је уметнички пар из Истанбула са седиштем у Бриселу, који чине Јасмин Бајдар и Бирол Демир који су отпочели сарадњу 1998. године. Експериментални приступ уметничког пара : менталКЛИНИК многоструко је награђиван, а неки од најпознатијих радова су инсталација под називом Fresh Cut (MAK, Vienna_ Аустријски музеј примењене уметности / савремене уметности) и изложба Co-operation Would be Highly Appreciated одржана у SCAD Museum GA, САД. Учествовали су на бројним међународним изложбама, укључујући Истанбул Модерн-Ротердам у Музеју Боијманс ван Беунинген (Ротердам, 2012); Измирско тријенале савремене уметности (Измир, 2010); и Tommorow nоw (МУДАМ, Луксембург, 2007). Отворили су и изложбу у La Patinoire Royale, Брисел, 2018. Такође, имали су две велике самосталне изложбе у галерији Galerist у Истанбулу под називом That’s Fucking Awesome коју је курирао Жером Санс (2011), rABBIThOLE (2009); и самосталну изложбуу Gallery Isabelle van den Eynde Thank You For your Cooperation (2014), као и самосталну изложбу у Београду 2018. под називом Catastrophically Gorgeous у галерији Eugster II Београд, коју је курирала Јасмина Регад.

Тим : 

Технички консултант: Оркун Сентурк
Асистент: Стефан Илић
Продуцент: Јан Еугстер
Хвала: Наталија Паунић, Никола Маравић, Руба Ал-Свеел, Ајсе Драз

Карл де Смет (1970, Белгија) је дизајнер који је студирао је на Институту Сeнт-Луkас у Бриселу. Од 2005. до 2011. предавао је на одсеку за архитектуру (KUL -Католички универзитет у Левену), одсеку за мешовите материјале и биолошки инспирисану архитектуру, био је укључен у истраживање паметних материјала на Одељењу науке о материјалима. Његов рад излаган је на архитектонским и дизајнерским догађајима у Ротердаму, Кортријку, Њујорку и Венецији. Такође у сарадњи са Долорес Хулан у периоду од 2009. до 2011. направио је две представе савременог плеса.

Године 2013. основао је ноуменон, истраживачку и развојну компанију са седиштем у Антверпену и Београду. Ноуменон се фокусира на развијање „материјала за промену облика“ и пионир је у приступу „смартификацији предмета“. У 2019. години основао је ноуменал разбој за ткање, креативну канцеларију која се фокусира на употребу „паметних материјала“, у архитектури и на изложбама.

За више информација контактирајте нас:  

msub@msub.org.rs

bittermedicine01@gmail.com