Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Музеј је затворен за публику

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон је затворен за публику

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Инспирација Олгом

Изложбе | 06.02.2016

Изложба „Инспирација Олгом“

Галерија Петра Добровића (Краља Петра 36/IV)

6. фебруар - 19. децембар 2016. године

Студијска изложба има циљ да представи дубоку и комплексну повезаност личног и професионалног, кроз однос Петра Добровића и његове младе супруге Олге, који је прерастао у софистицирану сарадњу на нивоу стваралаштва, као и скоро опсесивну посвећеност уметнику/супругу, децнијама после његове смрти. Из таквог односа произашла је обимна документација, са картотеком и фото-документацијом, посвећена једном уметнику, сликару Петру Добровићу. С друге стране, Петар Добровић је, црпећи своју деценијску инспирацију, сликао годинама већ антологијске, аналитичке, психолошке портрете Олге, пратећи њена стања и ситуације у којима се налазила, како у приватној, тако и у јавној сфери. Од укупно тридесет дела на изложби, нека ће први пут, ексклузивно бити представљена јавности.

Аутор изложбе: Жана Гвозденовић, музејски саветник

Петар Добровић је рођен 14. јануара 1890. године у Печују. Студирао је на Ликовној академији у Будимпешти. Од 1912. године често је боравио у Паризу, где је стварао под утицајем Сезана и кубизма, што је, уз ренесансне узоре допринело да теоретски формулише тежњу ка “монументалној уметности двадесетог века”. Године 1921. проглашен је за председника краткотрајне Српско-мађарске републике и у одсуству је осуђен на смрт због рушења државног и политичког поретка. Добровић се трајно настанио у Београду али је често путовао (Будимпешта, Загреб, Далмација, Париз, Фиренца, Азурна обала, Амстердам, Ротердам, Хаг).

У периоду 1926/1927 је објавио тринаест критика на немачком језику у Parisier Deutsche Zeitung. У покушајима да помири „конструктивно“ и „синтетичко“ сликарство са утицајима Ван Гога и Матиса, Добровић се у свом раду после 1927. године окренуо боји и слободнијем гесту, прихватио је колоризам и мотиве из свакодневног живота.

Био је један од оснивача (са Томом Росандићем, Милом Милуновићем и Сретеном Стојановићем) и професор на Уметничкој академији у Београду (данас ФЛУ). Био је члан групе Облик, сарадник у часопису Данас (редакција Мирослава Крлеже и Милана Богдановића) и оснивач вечерњег курса фигуративног цртања на Коларчевом народном универзитету. Излагао је на бројним самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству (Хаг, Ротердам, Амстердам, Праг, Бијенале у Венецији). Умро је 1942. у Београду.

 

Изложба „Инспирација Олгом“ ће бити отворена до 19. децембра 2016. године. Можете је погледати од петка до недеље у периоду од 10 до 17 часова.

Стручна вођења за групе могу се заказати путем мејла zana@msub.org.rs


Инспирација Олгом
Инспирација Олгом
Инспирација Олгом
Инспирација Олгом
Инспирација Олгом