Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности

Ушће 10, блок 15, Београд
Недеља–среда
10–18 часова

Четвртак–субота
10–22 часова

Уторком је музеј затворен за публику.

Улазнице:
· Цена улазнице: 600 рсд
· Групне улазнице: 400 рсд
· Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери: 300 рсд
· Породичне улазнице: родитељи (600 рсд) деца од 7 до 17 (150 рсд)
· Сваке прве среде у месецу улаз је бесплатан.
· Улазнице се могу купити на благајни музеја и преко https://www.tickets.rs/

Информације о групним посетама и вођењима на број телефона 063-862-3129, и на маил info@msub.org.rs сваки дан сем уторка од 10 до 18 часова.

Информације о продаји улазница МСУБ благајна (011) 3115 713

****

Салон Музеја савремене уметности

Париска 14, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Ирена Келечевић: Где је моје место, Салон МСУБ

Изложбе | 19.01.2018„Где је моје место“, Ирена Келечевић, 2017, фото: Бојана Бојовић Милошевић


Ирена Келечевић: Где је моје место

Салон Музеја савремене уметности (Париска 14)
19. јануар - 19. март 2018.
Отварање изложбе у петак, 19. јануара у 19 часова
Кустос: Уна Поповић 

Радно време: од 12 до 20 часова, осим уторком
Улаз слободан

 
Просторна (сите-специфиц)интервенција Ирене Келечевић под називом Где је моје место, бави се истраживањем идентитета простора везаним за зграду у којој је смештен Салон Музеја савремене уметности у Париској улици, број 14. Стамбена зграда с изложбеном галеријом у приземљу, дело архитекте Мирослава - Мирка Јовановића,  названа је и „зградом уметника“ (Горан В. Анђелковић) с обзиром на то да је саграђена за потребе становања, музичког студија, сликарских атељеа и излагачког представљања еминентних уметника с половине 20. века. 

Оваква концепција стамбено-излагачког простора, који се градио од 1956. до 1960. године као храбро и иновативно решење у то време, омогућила је Салону Модерне галерије (касније Салону Музеја савремене уметности) позицију релевантног места као покретача али и једног од сведока деценијских друштвених, економских и пре свега културолошких промена Београда.
 
Рад Где је моје место састоји се од неколико сегмената: цртежа у простору, урамљених цртежа и колажа, интервенције од старог мобилијара који трансформише простор у неку форму мизансцена, и фотографија. У улози просторног приповедача, више него самом архитектуром и животом зграде, уметница се бави значењским идентитетом места, симболиком онога шта је место некада било и шта је оно данас. Полазећи од основних чињеница везаних за локацију, без већег сазнања о људима, идентитетима, просторима, причама она у изградњу идентитета места креће обрнутом методом. Постављајући себе као кључног актера, онога што открива, поставља питање у првом лицу (Где је моје место), покреће интервенцију која стоји између чињеница и имагинације, откровења и историографије. Враћајући се на примарну функцију локације у Париској 14  – стамбене зграде са атељеима, вишедеценијског излагачког простора – уметница поставља питање које у сржи постаје основа делања, односно разматрања личног уметничког идентитета, сада и овде. 
 
Ирена Келечевић (1975) дипломирала је и магистрирала на Факултету ликовних уметности у Београду, где тренутно завршава докторске студије. У свом раду истражује лични простор и његове везе са јавним простором, који није дефинисан само традиционалном архитектуром  већ се појављује као продукт друштвене праксе, будући да је коришћен, окупиран и трансформисан свакодневним активностима. 

Од 2003. године излаже у Србији и иностранству. Реализовала је више пројеката у галеријском и јавном простору, и то у оквиру БЕЛЕФ-а, Октобарског салона, Меморијала Надежда Петровић, Куенка (Cuenca) Бијенала у Еквадору и у сарадњи са Домом омладине Београда, Домом културе Студентски град, МКМ, галеријом Звоно, Ремонт, Продајном галеријом Београд, Музејом савремене уметности, Уметничком галеријом Надежда Петровић у Чачку, Народним музејом у Краљеву, Културним центром у Пожеги, Штатурм галеријом (Stadtturmgalerie) у Инзбруку, Аустрија, Галеријом Калифија (Califia) у Чешкој Републици, итд.

Ирена Келечевић: Где је моје место, Салон МСУБ
Ирена Келечевић: Где је моје место, Салон МСУБ
Ирена Келечевић: Где је моје место, Салон МСУБ
Ирена Келечевић: Где је моје место, Салон МСУБ
Ирена Келечевић: Где је моје место, Салон МСУБ
Ирена Келечевић: Где је моје место, Салон МСУБ