Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Радно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Радно време:
Затворено до 19. јуна
због припреме изложбе
„Ефекат прегледа”.Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери, корисници EYCA, City Card и City Pass картица: 250 рсд
Право на бесплатан улаз:
Лица са инвалидитетом, труднице, предшколска деца, професори, доценти, асистенти и студенти историје уметности, архитектуре, ликовне и примињене уметности, новинари , запослени из сродних културних установа , чланови ICOM-а, AICA, ИКТ, УЛУС-а, УЛУПУДС-а и других струковних удружења.

Информације о групним посетама и вођењима можете добити од 9 до 18 часова, на број телефона 063-862-3129, и на мејл info@msub.org.rs

Попусти се остварају уз показицање легитимације на благајни Музеја.
Улаз је бесплатан сваке среде
.

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Радно време: 12:00-20:00 Уторком је Салон затворен за публику. Улаз у Салон је бесплатан.

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд

Радно време: 12:00-20:00
Уторком је Легат затворен за публику.
Улаз у Легат је бесплатан.

Изложба „Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993–2019.” / МСУБ и Легат Чолаковић

Изложбе | 27.06.2020


Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993 - 2019.
Музеј савремене уметности Београда 
Галерија – Легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића
 
Отварање изложбе

Музеј савремене уметности, 27. јун 2020. године у 13 часова, Ушће 10, блок 15

Галерија – Легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића, 27. јун 2020. године у 19 часова, Родољуба Чолаковића 2

Ауторке концепције: мр Мишела Блануша, др Рајка Бошковић, Светлана Митић и Жаклина Ратковић
Кустос изложбене целине у Галерији – Легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића: Мирослав Карић

ОНЛАЈН ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА

Листа уметника изложбе Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993–2019.

Изложба аквизиција представља увид у једну од најзначајнијих делатности Музеја савремене уметности, стратегије и политике откупа уметничких дела од 1900. до данас које су спровођене последњих двадесет и пет година. Повод за настанак изложбе Рефлексије нашег времена је и чињеница да се у поменутом периоду музејски фонд увећао за преко 1400 дела домаће, регионалне и европске модерне и савремене уметности. Дела су набављана плански путем откупа са домаћих и међународних изложби реализованих у Музеју, преко поклона уметника или њихових наследника, али такође и непосредним контактима са самим уметницима чији су радови кључни за разумевање и сагледавање токова савремене уметности. Из данашње перспективе овај уметнички фонд се позиционира као један од релевантнијих за изучавање и излагање уметности настале на простору Србије и бивше Југославије и тако поприма шири међународни значај. Тенденција попуњавања збирки и делима светских уметника део је визије која води ка стварању респектабилне међународне колекције Музеја у будућности.

Обухватајући преко две стотине репрезентативних уметничких дела изложба предочава два основна концепта у приступу колекционирања музејских збирки - историјску линију развоја, која  издваја дела релевантна за токове модернизма 20. века на југословенском уметничком простору, и другу, која прати регионална и европска кретања, као и динамику савремене уметничке сцене. Представљена дела су реализована у различитим медијима – од цртежа, слике, графике, скулптуре до  инсталације, фотографије и видеа.

Пратећи широк дијапазон уметничких израза, као и разноврсних феномена присутних у уметности 20. и почетка 21. века изложба је конципирана у четрнаест тематско-проблемских целина. Централну поставку у музеју чини тринаест целина као што су: „Музеј“ у музеју, Постулати модернизма, Друштво – Политика – Уметност, Скулптура као израз суштине бића, Скулптура – Објекат – Инсталација, Експресивна површина / Излазак у простор, Симина 9аУ пукотинама политичке прошлости, Дихотомије модернизма, Унутра / Споља, Лично / Јавно, Обнова субјективности, Апорије савремене сцене. Четрнаеста, посебна целина Кроз портрет представљена је у простору Галерије - Легата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића.

На изложби су представљена дела неких од најзначајнијих уметника прве половине 20. века: Надежда Петровић, Сава Шумановић, Сретен Стојановић, Душан Јовановић Ђукин, Петар Добровић, Марко Ристић; друге половине 20. века: Миодраг Б. Протић, Љубица Цуца Сокић, Бора Иљовски, Ђорђије Црнчевић, Невенка Стојисављевић, Зоран Димовски, Добривоје Бата Крговић, Мрђан Бајић, Зоран Насковски; као и прве две деценије 21- века: Биљана Ђурђевић, Иван Грубанов, Тања Остојић,Владимир Николић, Готфрид Хелнвајн, Недко Солаков и други.

Многа дела ће после дужег времена поново бити приказана публици, а нека ће по први пут бити постављена у изложбеном простору Музеја и Галерије - Легата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића, што је један од битних циљева оваквог типа музејских изложби, које се у цикличним периодима приређују како би Музеј јавности приказао дела којима обогаћује своју колекцију.

У складу са препорукама Владе Републике Србије у циљу сузбијања ширења вирусне заразе КОВИД-19, током боравка у свим изложбеним просторима Музеја посетиоци су у обавези да правилно користе заштитне маске као и да поштују растојање приликом кретања од најмање два метра.

У оквиру отварања изложбе планиран је и пратећи програм, на платоу испред зграде Музеја наступиће група NAKED.

Изложбу ће пратити циклус предавања аутора изложбе, стручњака из појединих области, као и филмски програм базиран на делима из колекције Музеја.