Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Музеј је затворен за публику

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон је затворен за публику

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Изложба Токови уметничког надахнућа, Ђорђије Црнчевић, Цетиње

Изложбе | 23.06.2016

Изложба Токови уметничког надахнућа, Ђорђије Црнчевић

 

Црногорска галерија умјетности Миодраг Дадо Ђурић, (ИИ и ИИИ спрат), Цетиње

23. јун – 23. јул 2016. (отварање изложбеучетвртак, 23. јуна 2016. у 20 часова

Сарадња НародногмузејаЦрне Гореи Музејасавремене уметности, Београд 

Кустосизложбе: др Рајка Бошковић, историчар уметности, музејски саветник у Музеју савремене уметности, Београд


Учетвртак, 23. јуна с почетком у 20 часова у Црногорској галерији умјетности „Миодраг Дадо Ђурић“ биће отворена ретроспективна изложба Ђорђија Црнчевића „Токови уметничког надахнућа“. Аутор изложбе је др Рајка Бошковић, музејски саветник у Музеју савремене уметности у Београду. Поставка обухвата 102 дела (скулптуре, слике, цртежи и графике) која су настала током скоро пет деценија његовог уметничког стварања. 

У каталогу који прати изложбу, др Рајка Бошковић је, између осталог, записала: „У великој разноврсности уметничког израза у целокупном Црнчевићевом опусу издвајају се одређени „токови” – постојани, непрекинути и врло дубоко утемељени и присутни у његовом несумњиво слободном, отвореном и неспутаном уметничком изражавању. Они се додуше издвајају ненаметљиво, али веома постојано, без унапред (о)смишљеног плана уметника. Неколико доминатаних токова настаје и током целокупног уметничког деловања опстаје подједнако у домену изражавања скулптуром, сликом, цртежом, графиком, као и у области концептуалне уметности.

Најупечатљивији „ток”, у коме преовладава израз стања тескобе, непронађености и безизлаза, и у дословном, просторном, и у преносном, симболичком смислу, присутан је још од раних графика Космогимнастичари (1975) до последњих скулптура Компресије времена. Паралелно са тим, присутан је и сасвим супротан „ток” лирског и поетичног духа, у низу скулптура на којима је на изузетан начин остварено (у)обличавање узвишености песничког надахнућа (Глава песника) и монументализација стања блискости (Две главе).”

 

Ђорђије Црнчевић (Дупило, 1941 – Београд, 2013) дипломирао је на Академији ликовних уметности у Београду, одсек вајарство, а последипломске студије је завршио 1972. године у класи проф. Миодрага Поповића. Био је члан УЛУС-а од 1968, а од 1976. године и члан групе 10+. У звању професора на Вишој школи ликовних и примењених уметности у Београду предавао је наставни предмет Вајање од 1991. до 2008. године. Поред вајарства бавио се и графиком и сликарством.

Самостално је излагао од 1969. године. Имао је преко двадесет самосталних изложби у земЉи и иностранству. Учествовао је на многобројним групним изложбама: у организацији УЛУС-а, Октобарски салони, изложбе ПРОСТОР, Графика београдског круга, Бијенале мале пластике (Мурска Собота), итд. Његова дела се налазе у збиркама Музеја савремене уметности у Београду, Академије ликовних уметности у Београду, Зептер музеја у Београду, Народног музеја Црне Горе на Цетињу, Народног музеја у Кикинди, Неуе Галерие у Грацу, Галерије Културног центра у Параћину, Савремене галерије Уметничке колоније Ечка у Зрењанину, Савремене галерије у Нишу, итд.

Изложба је у организацији Музеја савремене уметности из Београда била приказана у Кући легатауБеограду током новембра и децембра 2015. године.

У припреми је монографија Токови уметничког надахнућа – Ђорђије Црнчевић која ће бити остварена у сарадњи Народног музеја Црне Горе и Музеја савремене уметности из Београда.

Стручно вођење др Рајке Бошковић, аутора изложбе, биће уприличено 24. јуна са почетком у 12 часова за све заинтересоване посетиоце.

 

Радно време Галерије:

од уторка до недеље: 10 – 14 часова; 17 – 21 часова

Улаз слободан.