Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Музеј је затворен за публику

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон је затворен за публику

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Јавно предавање Ареса Шпорте / Кустоски курс „Шта кустосирање може/треба да буде?“ / Салон МСУБ, субота, 5.10.2019. у 18 часова

Говорни програми | 05.10.2019


Јавно предавање Ареса Шпорте
Шта би институције могле/требало да раде?
Кустоски курс Шта кустосирање може/треба да буде?

Салон Музеја савремене уметности (Париска 14)
Субота, 5. октобар 2019. године у 18 часова

Биоскоп „Лумбарди“ отворен је 1952. године. Био је један од две кључне културне институције у Призрену током читавог XX века. Јавни простор који је имао више од 400.000 посетилаца за четири деценије постојања, такође је познат као родно место бројних фестивала, пре свега ДокуФеста. Од два покушаја рушења и приватизације од почетка 2000. године, спасиле су га грађанске иницијативе, и регистрован је 2015. године као заштићено културно добро.

Фондација „Лумбарди“ основана је после тога како би се наставила грађанска иницијатива, са циљем управљања и оживљавања некадашњег биоскопа кроз отворени процес који укључује истраживање, разноврсне програме, дебате, и успостављање сарадња и партнерства. Стварање институције обликавано је на постепен начин који је одређен ограниченим средстивима ове одоздо-нагоре иницијативе.

У предавању, Арес Шпорта ће представити и продискутовати процес који је дозволило време и могућности за преиспитивање тема као што су функције институција јавног сервиса у XXI веку, остварање одређеног циља у условима свакодневне нестабилности, као и начин артикулисања институције у односу на стање њеног окружења.

Арес Шпорта је културни радник који живи на Косову. Завршио је студије на истанбулском универзитету „Билги“. Дипломирао је менаџмент у култури са фокусом на културне институције и на локалну културну политику. Од 2015. године Шпорта је директор-суоснивач Фондације „Лумбарди“, где његов рад обухвата истраживање, састављање програма, промоција, инфраструктуре и институционални развој у оквиру оживљавања некадашњег „Лумбарди биоскопа“. Шпорта је председавајући Мреже за културне организације у Призрену и председник је организације „Кооператива – регионална платформа за културу“.

Догађај је бесплатан и отворен за јавност.

WCSCD је кустоски курс и серија јавних предавања које је покренула и које организује Биљана Ћирић.

Предавање Ареса Схпорте је подрзала Фондација Хајнрих Бел

Партнери пројекта:

 

 

Медијски партнери: