Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности

Ушће 10, блок 15, Београд
Недеља–среда
10–18 часова

Четвртак–субота
10–22 часова

Уторком је музеј затворен за публику.

Улазнице:
· Цена улазнице: 600 рсд
· Групне улазнице: 400 рсд
· Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери: 300 рсд
· Породичне улазнице: родитељи (600 рсд) деца од 7 до 17 (150 рсд)
· Сваке прве среде у месецу улаз је бесплатан.
· Улазнице се могу купити на благајни музеја и преко https://www.tickets.rs/

Информације о групним посетама и вођењима на број телефона 063-862-3129, и на маил info@msub.org.rs сваки дан сем уторка од 10 до 18 часова.

Информације о продаји улазница МСУБ благајна (011) 3115 713

****

Салон Музеја савремене уметности

Париска 14, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Јавно предавање Чарлса Ешеа / Кустоски курс Шта кустосирање може/треба да буде? / Салон МСУВ, среда, 6.11.2019. у 18 часова

Говорни програми | 06.11.2019Јавно предавање Чарлса Ешеа
О деколонијалним могућностима 

Кустоски курс Шта кустосирање може/треба да буде?

Салон Музеја савремене уметности (Париска 14)
Среда, 6. новембар 2019. у 18 часова

Чарлс Еше, кустос, професор и директор Музеја Ван Абе у Ајндховену одржаће предавање „О деколонијалним могућностима” у среду, 6. новембра од 18 часова у Салону Музеја савремене уметности.

У предавању, Чарлс Еше представиће своје истраживање питања деколанизације и могућности које ова теорија може понудити организацијама попут музеја модерне и савремене уметности, полазећи од конкретног примера и студије случаја музеја Ван Абе у Ајндховену.

Теорија деколонизације каква је развијена током последњих 15-20 година постала је предмет великог интересовања. Мада је то интересовање једним делом ствар помодарства, деколонизација, свакако пружа адекватно објашњење за поједине аспекте наше садашње ситуације. Деколонизација, пре свега се бави вирулентношћу универзалних претпоставки присутних у основи западних теорија. Као теорија, она преиспитује поузданост мишљења која полазе и ослању се на Запад, независно од критичног настројања и облика. Развој концепта колонијалности или колонијалне матрице такође је корисно оруђе у избегавању неких конфликтивних и есенцијалистичких дискусија око политике идентитета без враћања на становишта супериорности беле расе. Деколонизација посебно истиче могућности заједничког начина мишљења које превазилази поделе између човека и човека, човека и животиње, човека и земље.

Чарлс Еше је директор Музеја Ван Абе у Ајндховену; професор савремене уметности и кустосирања на Универзитету „Central Saint Martins“ (УАЛ, Лондон) и један од директора Afterall Journal and Books. Еше предаје на курсу „Exhibition Studies MRes“ на ЦСМ, и Академији „Јан ван Ајк“ у Мастрихту. Такође је ко-кустос изложбе Le Musée Égaré, Кунстхал у Ослу 2017, Printemps de Septembre, Тулуз, 2016; Бијенале у Џакарти, 2015; 31. Бијенале у Сао Паолу, 2014; У3 Тријенале у Љубљани, 2011; RIWAQ бијенале, Палестина, 2007. и 2009; Истанбулско бијенале, 2005; Бијенале у Гвангџуу, 2002; међу другим међународним изложбама. 

Добитник је награде Принцезе Магриет 2012. године и ЦЦС награде Бард колеџа за кустоску изузетност 2014. године.

Предавање које је последње у серији јавних програма курса „Шта кустосирање може/треба да буде” отворено је и бесплатно за јавност, а његову реализацију подржала је Амбасада Краљевине Холандије у Београду.

„Шта кустосирање може/треба да буде” (WCSCD) је кустоски курс и серија јавних предавања које је покренула и организује Биљана Ћирић.

Партнери пројекта:

 

 

Медијски партнери: