Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Музеј је затворен за публику

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон је затворен за публику

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Јавно предавање Марка Скотинија / Кустоски курс „Шта кустосирање може/треба да буде?“ / Салон МСУБ, субота, 12.10.2019. у 18 часова

Говорни програми | 12.10.2019


Јавно предавање Марка Скотинија
Полазећи од пустињских екологија рубних простора
Кустоски курс Шта кустосирање може/треба да буде?

Салон Музеја савремене уметности (Париска 14)
Субота, 12. октобар 2019. године у 18 часова

Предавање Марка Скотинија говори о истраживачком раду започетом приликом рада као кустос другог Јинчуанског бијенала у Кини, одржаног од јуна до септембра 2018. године. Скотини, уметнички директор бијенала представиће нови концепт о животној средини и улози савремене уметности у односу екстрадисциплинарна питања, у свету у којем је читав низ животињских врста на рубу истребљења.
 
Презентација је посвећена односима номадског простора и руралног простора (као семиотике субјектификације), рада-у-природи и природе-у-раду (као облика производње), гласа и књиге (као облика израза), мањина и мноштва (као облика друштвеног асамблажа). Скотини ће показати како се у овом пројекту нове парадигме које обликују наше разумевање живих система не своде на тему бијенала, већ служе за преиспитивање граница изложбеног формата како би се, на крају, произвео нови еколошки модел за изложбе. Ситуирање бијенала, слично начину на који Дона Херавеј говори о ‘ситуираном знању’, значи ослобађање себе од свих принципа заснованих на неутралности, објективности и универзализму. Скотини истиче двокраки метод који је попут навигационог компаса. С’ једне стране, метод дефинише кустоске тачке гледишта (Скотини то назива топографске тачке гледишта) а са друге стране, усвајање археологије знања, концепт филозофа Мишела Фукоа.        

Марко Скотини је кустос, писац, и уметнички критичар који живи и ради у Милану. Тренутно је на положају уметничког директора ФМ Центра за савремену уметност у Милану. Од 2004, био је шеф одсека за Визуелне уметности и кустоске студије при академији уметности НАБА (Милан-Рим) и од 2014, био је шеф изложбених програма при „Parco Arte Vivente“, у Торину. Током своје каријере, Скотини је као кустос реализовао више од 200 самосталних изложби уметника и сарађивао је са уметничким институцијама као што су: „Documenta“ (2017), Музеј савремене уметности у Загребу (2015), САЛТ (Истанбул, 2014), „Castello di Rivoli “ (2013), „Raven Row “ (Лондон , 2013), „Bildmuseet Umeå “ (2012), Технолошки институт у Масачусецу (2011), „Manifesta“ (2009), и „Van Abbemuseum“ (Ајндховен, 2007) итд. Био је кустос Албанског павиљона на Венецијанском бијеналу 2015, и са-кустосирао је прво издање Анренског бијенала у Кини 2017. године. Такође, био је уметнички директор другог Јинчуанског бијенала (2018), насловљеног Полазећи од пустиње. Екологије на ивици. Скотини тренутно припрема изложбу Планета која недостаје. Визије и ревизије совјетског доба која ће бити отворена у новембру у Музеју „Пеци“ у Пратоу. Аутор је и приређивач многобројних књига: “Politics of Memory: Documentary and Archive” (DeriveApprodi, Рим, 2014, Archive books, Берлин, 2015), Deimantas Narkevičius. Da Capo. Fifteeen Films (Archive, Рим, 2016), Politiques de la végétation: pratiques artistiques, stratégies communautaires, agroécologie (Eterotopia France, Париз, 2017) итд.
 
Догађај је бесплатан и отворен за јавност.
 
WCSCD  је кустоски курс и серија јавних предавања које је покренула и које организује Биљана Ћирић.
 
Предавање Марка Скотинија је подржао Италијански инситут за културу у Београду. 

Партнери пројекта:


Медијски партнери: