Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности

Ушће 10, блок 15, Београд
Недеља–среда
10–18 часова

Четвртак–субота
10–22 часова

Уторком је музеј затворен за публику.

Улазнице:
· Цена улазнице: 600 рсд
· Групне улазнице: 400 рсд
· Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери: 300 рсд
· Породичне улазнице: родитељи (600 рсд) деца од 7 до 17 (150 рсд)
· Сваке прве среде у месецу улаз је бесплатан.
· Улазнице се могу купити на благајни музеја и преко https://www.tickets.rs/

Информације о групним посетама и вођењима на број телефона 063-862-3129, и на маил info@msub.org.rs сваки дан сем уторка од 10 до 18 часова.

Информације о продаји улазница МСУБ благајна (011) 3115 713

****

Салон Музеја савремене уметности

Париска 14, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Јавно предавање Олафа Мецела, „Више волим црни квадрат него црвену заставу“ / МСУБ, петак, 8.3.2019 у 18 часова

Говорни програми | 08.03.2019
Олаф Мецел. Мао (Црвена књига), 2014. и Хајдегер (Уметност и простор), 2014. Фото: Бојана Јанјић / МСУБ
 
На путу око света. Уметност из Немачке.
Уметничка дела из колекције Института за међународне односе у култури (ифа) од 1949. до данас
Кустоси: Матијас Флиге и Матијас Винцен.
24. јануар - 25. март 2019.

Петак, 08. март 2019. у 18 часова
Олаф Мецел, „Више волим црни квадрат него црвену заставу“

Модератор: др Зоран Ерић, шеф Одељења уметничких збирки и изложби МСУ 

У оквиру пратећег програма изложбе „На путу око света. Уметност из Немачке“, Музеј савремене уметности и Гоетхе-Институт имају задовољство да представе истакнутог немачког уметника Олафа Мецела (Олаф Метзел) који ће одржати предавање „Више волим црни квадрат него црвену заставу“. Предавање ће пратити разговор, чији је модератор др Зоран Ерић, шеф Одељења уметничких збирки и изложби Музеја.

Олаф Мецел се убраја међу водеће немачке уметнике данашњице. Његова дела баве се сложеним и осетљивим питањима, потпут расизма, насиља или институционалне моћи. Мецел често излаже на јавним местима, с намером да покрене дискусију о важним друштвеним и политичким проблемима. Његово најпознатије дело, скулптура „13. 04. 1981”, сачињена од делова уличних барикада,  настала је 1987, а упућује на немире у Берлину који су се догодили 1981. године. Немири су избили поводом лажне вести о смрти Зигурда Дебуса, који се у то време налазио у затвору под оптужбом да је члан РАФ-а. Скулптура је изазвала толико жустра негодовања, да је Берлински сенат наложио да се уклони. Сличну судбину имала је и Мецелова каснија скулптура „Туркиш Дилајт”, која приказује забрађени женски акт. Ова скулптура је била постављена на Карловом тргу у Бечу, а вандали су је нападали све док нису издејствовали њено уклањање.     

Олаф Мецел је рођен 1952. године у Берлину. Студирао је на Слободном универзитету и на Уметничкој академији у Берлину. Године 1990. изабран је за професора Уметничке академије у Минхену, на којој је од 1995. до 1999. био декан. Имао је бројне самосталне изложбе у Немачкој и у иностранству, а учествовао је и на бројним колективним изложбама, као што су доцумента 8, Вајарски пројекти у Минстеру (1987. и 1997), Бијенале у Сиднеју (1984. и 1990), Бијенале у Истанбулу (1995) и Бијенале у Сао Паолу (2002). Добитник је бројних награда, укључујући Награду „Арнолд Боде” (Касел, 1994), Награду „Вилхелм Лот” (Дармштат, 1997), Лихтваркову награду (Хамбург, 2010) и Награду „Јерг Ратгеб” (Ројтлинген, 2018).

Мецелове скулптуре у јавном простору могу се видети у Немачкој, као и у другим европским земљама и у Азији. Био је кустос многих изложби и објавио је бројне прилоге у новинама и часописима. Био је уредник и један од аутора публикација „Базисарбеит”, „Роте целе” и „Циркус Волс”. Живи и ради у Минхену.

Уметник ће говорити на немачком језику, с преводом на српски језик.

На изложби „На путу око света. Уметност из Немачке“ се могу пратити различити феномени и појаве које су се развијале у немачкој уметности друге половине 20. века па све до данас. Представљено је око тристотине радова, од око стотину уметника, међу којима су: Вили Баумајстер, Бернд и Хила Бехер, Сибиле Бергеман, Јозеф Бојс, Катарина Фрич, Иза Генцкен, Херман Глекнер, Андреас Гурски, Хана Хех, Ребека Хорн, Барбара Клем, Нам Џун Пајк, Ото Пине, Зигмар Полке, Герхард Рихтер, Клаус Ринке, Јулијан Редер, Дитер Рот, Томас Руф, Емил Шумахер, Катарина Зивердинг, Волфганг Тилманс, Гинтер Икер, Волф Фостел, Волс, и други. 

Изложба је организована у сарадњи са Гоетхе-Институтом из Београда.