Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Летње радно време:
Среда - Понедељак: 12:00-20:00
Субота: 12:00-21:00
Уторком је Музеј затворен за публику.

Цена улазнице: 300 рсд
Групне посете (10 лица и више): 200 рсд
Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери, корисници EYCA, City Card и City Pass картица: 150 рсд
Право на бесплатан улаз:
Лица са инвалидитетом, труднице, предшколска деца, професори, доценти, асистенти и студенти историје уметности, архитектуре, ликовне и примињене уметности, новинари , запослени из сродних културних установа , чланови ICOM-а, AICA, ИКТ, УЛУС-а, УЛУПУДС-а и других струковних удружења.

Информације о групним посетама и вођењима на број телефона 063-862-3129, и на мејл info@msub.org.rs

Попусти се остварају уз показицање легитимације на благајни Музеја.
Улаз је бесплатан сваке среде
.

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон МСУБ не ради због извођења радова на санацији и реновирању простора

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд

Летње радно време: 14:00-21:00
Уторком је Легат затворен за публику.
Улаз у Легат је бесплатан.

Јавно предавање Светлане Рацановић / Изложба „Чистач” Марине Абрамовић / МСУБ, понедељак, 02.12.2019. у 18:30 часова

Говорни програми | 02.12.2019


Јавно предавање Светлане Рацановић
Ратничке, светачке, промискуитетне умјетничке процедуре Марине Абрамовић и Улаја
 
Музеј савремене уметности (Ушће 10)
Сала „Миодраг Б. Протић“
Понедељак, 02. децембар 2019. године у 18:30 часова

Дванаест година провођене уметничке љубавне процедуре Марине Абрамовић и Улаја значиле су непрестано искушавање, нападање, растезање, натезање, али и пробијање, опуштање и развезивање и индивидуалних и граница њиховог односа, граница организма који им је „дат“, који је биолошки дефинисан и социјално, културолошки, историјски конструисан, суспрегнут (друштвеним) правилима.
 
Рани, ратнички перформанси су донели болну експлоатацију тела у сврху сталног искушавања и уздрмавања изнутра односа међусобне усклађености и уравнотежења. Стабилност и самодовољност пара нападана је и споља поступним и поузданим интегрисањем трећих тела у њихов однос - живих и неживих, људских и нељудских тела, материјалних и иматеријалних, грађењем хибридног тела перформанса способног за „шизо-љубав“, способног за експериментисања, за отварања, за нова упаривања, за заметања стално нових веза.
 
Потоњи светачки перформанси донели су профињивање моћи тела и мистични и ентузијастични осећај преливања једног бића у друго, осећај сраслости и јединства у Трећем Телу које су звали That SelfКоначно, тај вертикални хитац бића којим су тежили надрасти своје телесности и своје индивидуалности и повезати се са „вишим“ телима чисте унутарње природе и са складним телима и енергијама спољашње природе те са великим телом свеукупног постојања, плодовима њихових посвећених стања и посвећених далеких путовања, „приземљен“ је и уплетен у различите и умножене (материјалне, просторне, формалне, медијске, значењске) путање премештања и коначног развезивања њиховог односа.
 
Предавање је бесплатно и отворено за јавност.

Светлана Рацановић је историчарка уметности, ликовна критичарка и кустоскиња. Докторирала је на Факултету за медије и комуникације, Универзитет Сингидунум у Београду, 2018. године са тезом Перпетуирање промјене – Технологије сопства Марине Абрамовић. Магистрирала је менаџмент културних и уметничких делатности (програм ECUM/ECUMEST) у Дижону 2000. године. Дипломирала је на Филозофском факултету у Београду на катедри за историју уметности 1998. године. Од 2018. предаје на Факултету ликовних умјетности на Цетињу и на Факултету политичких наука у Подгорици, Универзитет Црне Горе. Од 2011. до 2015. била је гостујући предавач на одсеку за Дигиталну уметност и нове медије на Факултету за медије и комуникације, Универзитет Сингидунум у Београду.

Била је директорица НВО Нансен дијалог центар Црне Горе од 2003-2009.године и извршна директорица НВО Монтенегро Мобил Арт од 2001. до 2003.године. Од 1996. године активна је као ликовна критичарка и кустоскиња низа уметничких изложби у Црној Гори и иностранству укључујући кустосирање изложбе Ерос малог преступа на 51. Бијеналу у Венецији 2005. године и изложбе Обод и бистре воде на 54. Бијеналу у Венецији 2011. године. Кустоскиња је изложбе Montenegrin Beauty презентоване у Будви и Београду 2003. године и у Motorenhalle у Дрездену и Kunstlerhaus Bethanien у Берлину 2005. године.

Добитница је награде за ликовну критику Лазар Трифуновић за 2003. годину. Објавила је књиге: Марина Абрамовић: Од реза до шава (2019), Београд: Геопоетика; Миленијумски баг?! –Црногорска умјетничка сцена око 2000: Преступничка коалиција критике и праксе (2009), Подгорица: Центар савремене умјетности Црне Горе.
Као Фулбрајт стипендиста боравила је у Њујорку 2014. године.