Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Музеј је затворен за публику

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон је затворен за публику

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Јавно предавање Валерија Дел Баљиво / Кустоски курс „Шта кустосирање може/треба да буде?“ / Салон МСУБ, понедељак, 28.10.2019. у 18 часова

Говорни програми | 28.10.2019


Јавно предавање Валерија Дел Баљиво
Јавни програм као „алтернативни простор”?
Кустоски курс Шта кустосирање може/треба да буде?

Салон Музеја савремене уметности (Париска 14)
Понедељак, 28. октобар 2019. у 18 часова

Током последњих година израз „јавни програм“ доспео је у свакодневну употребу широм уметничког света као нови формат и парадигма у кустоским праксама. Његова општа дефиниција обухвата оно што је раније означавано као галеријска едукација, музејска педагогија, медијација, рад у заједници, серија предавања, дешавање, итд. Успон израза „јавни програм“ истовремено се поклопио са кризама универзитетске уметничке едукације у западном свету услед интензивне маркетизације вишег образовног система, с једне стране, и реформи процедура сертификовања, са друге.   

У предавању, Валерио дел Баљиво се фокусира на одређени број пројеката који обухватају његова текућа интересовања у вези са алтернативним образовањем, историјом простора које воде уметници, и интеракцијом са публиком. Баљиво ће посебно нагласити разматрање начина у којима јавни програми могу да буду места где се промишља о широј, општедруштвеној производњи политичких, економских и социјалних алтернатива. 

Валерио дел Баљиво је самостални кустос, едукатор и који живи и ради у Бриселу. Колаборативна истраживања, алтернативна едукација, фикција и приповедање играју континуирану и виталну улогу у методологији и интересовањима Валерија дел Баљива. Учествовао је у независном кустоском курсу „Curatorlab“ (Кустоска лабораторија) који је организован у Универзитету Констфак у Стокхолму (2011). Тренутно завршава докторске студије на Универзитету Мидлсекс у којем истражује јавну интеракцију и експерименталну педагогију у самопокренутим уметничким институцијама. Употпунио је своје академско образовање кроз учешће у међународним резиденцијалним програмима у Банф центру у Банфу, ИЦЦ-у у склопу Бијенала у Гвандџуу у Јужној Кореји, Уметничком центру Вајсинг у Кембриџу, Футури у Прагу, „The Luminary“ у Мисурију, и БАР пројектима у Барселони.

Последњих година кустосирао је изложбе и пројекте за организације као што су „Apexart“ (Њујорк), „Kunstverein“ (Милан), „Konsthall C“ (Стокхолм), „Kunsthalle WUK“ (Беч), „AzkunaZentroa“ (Билбао), i „Fondazione Sandretto Re Rebaudengo“ (Торино) итд.

Године 2017. покренуо је Институт ствари које ће доћи, путујући уметнички програм. Сваке године Институт наглашава нову тему, позивајући уметнике да представе радове који успостављају интеракцију са другим дисциплинама.

Догађај је бесплатан и отворен за јавност.

WCSCD  је кустоски курс и серија јавних предавања које је покренула и које организује Биљана Ћирић.

Партнери пројекта:

 

 

Медијски партнери: