Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности

Ушће 10, блок 15, Београд
Недеља–среда
10–18 часова

Четвртак–субота
10–22 часова

Уторком је музеј затворен за публику.

Улазнице:
· Цена улазнице: 600 рсд
· Групне улазнице: 400 рсд
· Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери: 300 рсд
· Породичне улазнице: родитељи (600 рсд) деца од 7 до 17 (150 рсд)
· Сваке прве среде у месецу улаз је бесплатан.
· Улазнице се могу купити на благајни музеја и преко https://www.tickets.rs/

Информације о групним посетама и вођењима на број телефона 063-862-3129, и на маил info@msub.org.rs сваки дан сем уторка од 10 до 18 часова.

Информације о продаји улазница МСУБ благајна (011) 3115 713

****

Салон Музеја савремене уметности

Париска 14, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Летње затварање Музеја савремене уметности због припреме поставке ретроспективне изложбе „Чистач


Фото: Бојана Јањић / МСУБ

Летње затварање Музеја савремене уметности због припреме поставке ретроспективне изложбе „Чистач" Марине Абрамовић

Од уторка 16. јула 2019. године Музеј савремене уметности у Београду се затвара до 21. септембра 2019. године због захтевне унутрашње архитектуре и поставке велике европске ретроспективне изложбе „Чистач" Марине Абрамовић.

„Чистач“ је прва велика европска ретроспектива Марининог рада, премијерно приказана 2017. године у Шведској, да би након тога поставка обишла Данску, Норвешку, Немачку, Италију и Пољску. Изложба у Србији представља последњу станицу на турнеји и носи посебан значај јер симболише повратак уметнице у град свог рођења где је последњи пут самостално излагала давне 1975. године, у Салону Музеја савремене уметности. 

Поставка хронолошки прати све фазе комплексне педесетогодишње каријере уметнице – од раних сликарских и концептуалних радова, преко соло перформанса и заједничког рада са Улајем, до култних радова из самосталне каријере Абрамовићеве. Кроз ову ретроспективу, која има пре свега едукативни карактер, публика ће моћи да погледа више од 120 радова (слике, цртежи, објекти, фотографије, аудио и видео радови, филмови, сценографије, реперформанси и архивска грађа), антологијска дела уметности перформанса (серија Ритам, Липс оф Тхомас, Релациони радови, Прелазак преко ноћног мора), као и дела која су обележила њен рецентни опус (Балкански барок, Седам лаких комада, Уметник је присутан).

Изложбу „Чистач“ организује Музеј савремене уметности у Београду, уз подршку Владе Републике Србије, док је продуцент Модерни музеј (Стокхолм), у сарадњи са Луизијана музејом модерне уметности (Хумлебек) и Бундескунстхале (Бон). Платинум спонзор у Београду је Wиенер Стäтисцхе осигурање, док су златни спонзори изложбе Ерсте Банка и ЕРСТЕ Фондација. 

Кустоси изложбе „Чистач“ су  Дејан Сретеновић (МСУБ), Лена Есслинг (Модерна Мусеет), Тине Цолструп (Лоуисиана Мусеум оф Модерн Арт) и Сусанне Клеине (Бундескунстхалле).

До уторка 16. јула посетиоци могу погледати изложбу „У додиру са" и изложбу „Секвенце ". Позивамо вас и да у недељу 14. јула у  11 часова у оквиру изложбе  „У додиру са" посетите радионицу за слепе и слабовиде особе. Радионицу воде студенти Факултета ликовних уметности. Учесници радионице су позвани да своје утиске уобличе кроз материјале за вајање и рукама опишу искуство сусрета са делима која су приказана на изложби. Заједничко дружење, стварање и разговор у музејском простору отварају простор за занимљиву авантуру интерпретирања визуелних садржаја доживљених додиром, звуком, простором.

Благајна МСУБ ће радити преко лета сваког дана од 10-18 часова изузев уторком . Улазнице за велику ретроспективну изложбу „Чистач“ Марине Абрамовић је могуће купити преко интернета, затим на свим продајним Тицкетс местима, као и на благајни Музеја савремене уметности где се једино могу реализовати дефинисани попусти.

Регуларна цена улазнице износи 600 динара, док је за одређене групе утврђен попуст тако да је цена 300 динара. Овај попуст се односи на студенте, ученике средњих и основних школа и пензионере, уз студентску легитимацију, индекс, ђачку књижицу, пензиони чек и друго.  Цена улазнице за групне посете од преко 15 посетилаца износи 400 динара. За породичне посете, цена улазнице за родитеље кошта 600 динара по особи, а за децу од 7 до 17 година 150 динара. 

Осим наведених попуста, улазнице за изложбу се неће наплаћивати лицима са инвалидитетом, предшколској деци, трудницама, приликом групних посета сваком 15. посетиоцу (уколико већ није одобрена нека друга врста попуста), професорима, доцентима, асистентима и студентима историје уметности, архитектуре, ликовних и примењених уметности уз показивање индекса или доказа о запослењу, као и члановима ИЦОМ-а, АИЦА, ИКТ, УЛУС-а, УЛУПУДС-а и других струковних удружења уз показивање чланске карте.  

Улазнице се купују за тачно дефинисани датум и временски термин.