Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Музеј је затворен за публику

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон је затворен за публику

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Марк Броган: Незаборављајући Аелиту, Легат Чолаковић

Изложбе | 15.09.2017 Незаборављајући Аелиту, 2017, Марк Броган


Марк Броган: Незаборављајући Аелиту 

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића (Родољуба Чолаковића 2)
15. септембар 2017. године од 18 часова

Први пројект у низу годишњих site-specific интервенција на стакленој фасади пасареле у дворишту Галерије-легата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића јесте фототапет Марка Брогана под насловом Незаборављајући Аелиту. Уметник узима призоре из филмова снимљених пре дигиталне револуције и интерпретира их користећи средства савременог дизајна како би показао разлику која се појављује посредовањем прошлости и садашњице. Филмови који га инспиришу у својој сржи носе својеврсни идеализам. Филмска сценографија у овој фототапетској слици преузета је из филма Аелита: краљица Марса Јакова Протазанова из 1924, приче о свемирској мисији на Марс, и социјалистичкој револуцији која се на Марсу потом догоди.     

Ова дело великих размера, дугачко преко 50 метара, приказује будућу визију марсовске палате, градску панораму и околни крајолик, инспирисане конструктивистичким идејама филма, архитектонским облицима Јакова Черникова и двадесетпрвовековним дизајном. У декору описаном у слици Броган изводи „оптичке интервенције” које филтрирају и преламају изворну инспирацију, делујући као сочива која алудирају на непрецизно сећање и суштинску функцију заборава. 

Фототапетска слика остварена је у сарадњи са архитектом Игором Сјеверцом уз употребу савременог дигиталног моделовања и параметричких алата (врста аутоматизованог дигиталног дизајна). 

Марк Броган је енглески уметник који живи и ради у Београду. Први пут је излагао у Србији 2010. у Културном центру Београда приказујући експериментални филм о телефонском цалл-центру који воде уметници. Тренутно завршава мастер програм из ликовне уметности на лондонском Голдсмит колеџу, а његови фототапети и филмови налазе се у уметничким збиркама Дојче Телекома и Транзитленда, видео збирци организације Interspace у Бугарској.