Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Летње радно време:
Среда - Понедељак: 12:00-20:00
Субота: 12:00-21:00
Уторком је Музеј затворен за публику.

Цена улазнице: 300 рсд
Групне посете (10 лица и више): 200 рсд
Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери, корисници EYCA, City Card и City Pass картица: 150 рсд
Право на бесплатан улаз:
Лица са инвалидитетом, труднице, предшколска деца, професори, доценти, асистенти и студенти историје уметности, архитектуре, ликовне и примињене уметности, новинари , запослени из сродних културних установа , чланови ICOM-а, AICA, ИКТ, УЛУС-а, УЛУПУДС-а и других струковних удружења.

Информације о групним посетама и вођењима на број телефона 063-862-3129, и на мејл info@msub.org.rs

Попусти се остварају уз показицање легитимације на благајни Музеја.
Улаз је бесплатан сваке среде
.

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон МСУБ не ради због извођења радова на санацији и реновирању простора

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд

Летње радно време: 14:00-21:00
Уторком је Легат затворен за публику.
Улаз у Легат је бесплатан.

НАЈАВА: Изложба „Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993–2019.”


Драги посетиоци,

Сходно ванредним мерама Владе Републике Србије које су уведене у циљу сузбијања ширења вирусне заразе COVID-19, нисмо у могућностида у планираном термину, 28. марта, за јавност отворимо изложбу Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993–2019. Због тога ћемо у наредном периоду уметничка дела заступљена на њој учинити доступним на нашем сајту и друштвеним мрежама.

Ауторке концепције ове изложбе су кустоскиње Музеја савремене уметности: Мишела Блануша, Рајка Бошковић, Светлана Митић и Жаклина Ратковић.

Изложба Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993–2019. обухвата преко двестотине репрезентативних уметничких дела — слика, графика, цртежа, скулптура, инсталација, фотографија и видео радова — која су плански набављана за збирке Музеја савремене уметности у Београду.

Пратећи широк дијапазон различитих језичких специфичности, али и разноврсних феномена присутних у сфери модерне и савремене уметности од почетка двадесетог века до данас, изложба је конципирана у тринаест тематско-проблемских целина као што су: Музеј у музеју, Постулати модернизма, Друштво –Политика –Уметност, Апорије савремене сцене…

Кроз изложене целине, које се могу ишчитати као нека врста микро наратива, препознају се тематске и проблемске релације али и нови динамични односи у које су поједини аутори постављени, што рефлектује динамику хетерогености музејске грађе која је била полазиште за рад на овој изложби. Кроз представљен избор може се пратити политика откупа Музеја која је спровођена током последњих 25 година, а обухваћена дела показују две основне линије колекционирања.

Прва је историјска линија која прати развој модернизма на југословенском уметничком простору, док је друга везана за кретање и динамику  савремене уметничке сцене. Дела савременених уметника презентују нове појаве у фигуративном сликарству, неоконцептуалне приступе, али и савремене уметничке праксе које су већином прожете тематиком политичких превирања, кризе и последица трансформације постсоцијалистичког друштва. Од изузетног значаја је и проблем распада заједничке државе, који је довео и до редефинисања изворне замисли о формирању Музеја као централног уметничког фонда тадашње СФРЈ. Из данашње перспективе се овај фонд позиционира као један од најрелевантнијих за изучавање и излагање уметности југословенског уметничког простора и тако поприма шири међународни значај. Тенденција попуњавања збирки делима светских уметника део је пројекта који води ка стварању респектабилне европске колекције Музеја у будућности.

Повод за ову изложбу је и чињеница да се у периоду од 25 година музејски фонд увећао за преко 1.400 дела домаће, регионалне и европске модерне и савремене уметности. Дела су набављана путем откупа и поклона, већином од уметника, са домаћих и међународних изложби реализованих у Музеју и других репрезентативних самосталних и групних изложби, као и путем поклон збирки и легата.

Многа дела ће после дужег временског периода поново бити приказана публици, а нека ће по први пут бити постављена у изложбеном простору Музеја, што је један од главних императива оваквог типа музејских изложби, које се у цикличним периодима приређују како би Музеј јавности приказао дела којима обогаћује своју колекцију.