Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Музеј је затворен за публику

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон је затворен за публику

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Перформанс „Мали грађански разговори у рукавицама” / МСУБ, субота, 13. јул 2019. у 19 часова

Говорни програми | 13.07.2019


Фото: Бојана Јањић / МСУБ

Перформанс „Мали грађански разговори у рукавицама”

Музеј савремене уметности 
Субота, 13. јул, 2019. у 19 часова

 
Након Галерије НБС, Трансформарт галерије, КЦ Бараке, интернационалног Тријенала проширених медија, „Мали грађански разговори у рукавицама” одржаће се и у Музеју савремене уметности. У суботу, 13. јула, Мојсиловић ће боксовати у Музеју савремене уметности у Београду, у оквиру његових „родних студија”. То није први пут да Мојсиловић боксује са женама које су спремне да искористе своја, уставом гарантована права и навуку рукавице за бокс. Изазов у рукавицама родне једнакости упућен је свима који се осећају као жене спремне да покушају да „оборе” овог уметника!

Да ли је уметник отворено бацио рукавицу у лице грађанима, институцијама, културној сцени, НВО сектору или, према речима уметника, његов рад остаје у строгим грађанским оквирима? Сликар и графичар у рукавицама од 12 унци боксује са уметницима, кустосима, женама. За своје перформансе тврди да имају јасни цивилни, уметнички, феминистички и спортски оквир, уз поштовање закона. „Бокс је, као боћање или шах, грађанска категорија. Меланхолија, гнев, мржња у строгим академским условима културних установа и званичних уметничких манифестација уступају место Љубави, која се може искусити само у рингу. Ја доносим ринг у културне институције”, каже Мојсиловић.

Свако ко је био спреман да укрсти рукавице са уметником, могао је да учествује у „Малим грађанским разговорима у рукавицама“. Мојсиловић тврди да је бокс у културном простору изнуђена пасивно-агресивна реакција која се наметнула као решење у скрајнутом и невидљивом положају уметника, али пре свега лични одговор појединцима који чине уметност и културу. Ширење ведрог духа и грађанске љубави, насупрот скривеном друштвеном насиљу у сваком облику, како уметник тврди.

„Љубав грађана шкоди уметнику, равнодушност га убија. Мрзите уметника!” тврди Мојсиловић, уз поздрав „Догодине у САНУ!“
 
Владимир Мојсиловић ( atelje2.rs)  је основне студије је започео на Сликарском одсеку Академије уметности у Новом Саду, у класи проф. Милана Блануше. Редовне и мастер студије завршио је у класи проф. Слободана Абија Кнежевића. Учествовао је у бројним домаћим и интернационалним мултимедијалним пројектима и излаже од 1995. године. Од новембра прошле године отпочео је серијал „Мали грађански разговори у рукавицама”, који је од изложбе слика у Галерији НБС прерастао у боксерске борбе са уметницима, кустосима и публиком. Радови уметника налазе се у збиркама Wiener StädtischeZepter i Shadow Museum