Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности

Ушће 10, блок 15, Београд
Недеља–среда
10–18 часова

Четвртак–субота
10–22 часова

Уторком је музеј затворен за публику.

Улазнице:
· Цена улазнице: 600 рсд
· Групне улазнице: 400 рсд
· Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери: 300 рсд
· Породичне улазнице: родитељи (600 рсд) деца од 7 до 17 (150 рсд)
· Сваке прве среде у месецу улаз је бесплатан.
· Улазнице се могу купити на благајни музеја и преко https://www.tickets.rs/

Информације о групним посетама и вођењима на број телефона 063-862-3129, и на маил info@msub.org.rs сваки дан сем уторка од 10 до 18 часова.

Информације о продаји улазница МСУБ благајна (011) 3115 713

****

Салон Музеја савремене уметности

Париска 14, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Последње стручно вођење кроз изложбу „На путу око света. Уметност из Немачке.

Говорни програми | 16.03.2019Фото: Бојана Јанјић/ МСУБ

На путу око света. Уметност из Немачке.
Уметничка дела из колекције Института за међународне односе у култури (ифа) од 1949. до данас

Кустоси: Матијас Флиге и Матијас Винцен.
24. јануар - 25. март 2019. 

Стручно вођење кроз изложбу са проф. др. Јешом Денегријем и Жаклином Ратковић
Субота, 16. март 2019. у 13 часова

У оквиру пратећег програма изложбе На путу око света. Уметност из Немачке, последње стручно вођење одржаће проф. др Јеша Денегри, дугогодишњи кустос Музеја, и музејски саветник Жаклина Ратковић, кустос изложбе из Музеја.

Изложбу На путу око света. Уметност из Немачке, организовану у сарадњи са Гоетхе-Институтом из Београда, до сада је видело преко 5.000 посетилаца, а може се погледати до 25. марта 2019. године. Током трајања изложбе реализовани су различити облици пратећих програма, јавна вођења, презентације рада уметника, радионице, дискусије, гостовања аутора чија су дела заступљена на изложби, Марка Ламерта, Катарине Хинзберг и Олафа Мецела. Основна намера ових програма је могућност директног контакта и ближег увида у рад кустоса изложбе и уметника чија су дела изложена, и самим тим упознавање ширег контекста поља уметности у Немачкој.

Музеј савремене уметности је, током своје изложбене праксе, приређивао монографске, студијске, тематске и проблемске изложбе значајних иностраних стваралаца и представљао развој важних светских токова визуелних уметности. Током протеклих педесет година рада Музеја, одржано је више од двадесет изложби које су обухватиле појаве и ауторе из Немачке. Почевши од 1967. године, већ друге године по отварању Музеја, одржана је изложба Уметност савезне Републике Немачке на којој су била заступљена дела уметника као што су Јозеф Бојс, Ото Пине, Герхард Рихтер, а потом је изложбена политика Музеја обухватила појаве као што су Плави јахач (1976), Баухаус (1981), Ремек дела немачког експресионизма (1982), као и опусе појединачних аутора међу којима су Макс Бекман (1984), Wолс (1988), Јозеф Бојс (1991), Макс Ернст (2004) и други. Током реконструкције зграде, Музеј је такође имао активну изложбену делатност, организоване су изложбе Мише Кубала (2012) и Зигмара Полкеа (2014).

Изложба На путу око света. Уметност из Немачке представља дела из колекције Института за међународне односе у култури (ифа), и показује специфичну историју уметности насталу у Немачкој од средине 20. века па до данас. Изложба је први пут организована у Карлсруеу у Немачкој, потом је одржана у Москви, Краснојарску, Бузану у Јужној Кореји, у Израелу,  Гвадалахари у Мексику, а у Београд је дошла после гостовања у Бразилу, у Рио де Женеиру. Изложба обухвата различите медије, сликарство, цртеж, графику, фотографију и скулптуру, који су посматрани као интегрална целина, и одражавају сталну везу између поља уметности и значајних друштвених тема. Важан сегмент изложбе представљају дела уметника који су припадали покрету Флуксус и групи Зеро, као и радови уметника међу којима су такви аутори као што су Бернд и Хила Бехер, Јозеф Бојс, Катарина Фрич, Иса Генцкен, Андреас Гурски, Хана Хех, Ребека Хорн, Зигмар Полке, Јулијан Редер, Герхард Рихтер, Клаус Ринке, Катарина Зивердинг, Волс и други. 

Изложба је организована у сарадњи са Гоетхе-Институтом из Београда.