Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Радно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Радно време:
12:00-20:00
Викендом: 10:00-18:00
Уторком је Музеј затворен за публику.

Цена улазнице: 500 рсд
Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери, корисници EYCA, City Card и City Pass картица: 250 рсд
Право на бесплатан улаз:
Лица са инвалидитетом, труднице, предшколска деца, професори, доценти, асистенти и студенти историје уметности, архитектуре, ликовне и примињене уметности, новинари , запослени из сродних културних установа , чланови ICOM-а, AICA, ИКТ, УЛУС-а, УЛУПУДС-а и других струковних удружења.

Информације о групним посетама и вођењима можете добити од 9 до 18 часова, на број телефона 063-862-3129, и на мејл info@msub.org.rs

Попусти се остварају уз показицање легитимације на благајни Музеја.
Улаз је бесплатан сваке среде
.

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Радно време: 12:00-20:00 Уторком је Салон затворен за публику. Улаз у Салон је бесплатан.

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд

Радно време: 12:00-20:00
Уторком је Легат затворен за публику.
Улаз у Легат је бесплатан.

Програм перформанс уметности у МСУБ

Говорни програми | 21.09.2020


фотографија: Неда Мојсиловић

Програм перформанс уметности у МСУБ

Перформанс “Егзорцизам 04” уметнице Саре Костић

Башта Галерије - Легата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Адреса: Родољуба Чолаковића 2, Београд

Субота 26. септембар, 2020

Време 15:30ч 

Програм перформанс уметности у Музеју cавремене uметности Београд званично почиње перформансом Саре Костић “Егзорцизам 04.“ У време здравствене кризе, многих политичких промена и ограничења, наше навике почињу да се мењају, и свакодневица се доводи у питање. Шок нас тера да променимо и преиспитамо своје обрасце. Дом и простор добијају ново значење док свакодневни гестови и навике постају део уметничке експресије. Започела сам серију „егзорцизмима“ као репетативним гестовима и инсталацијама које сам истраживала и стварала у свом стану током “shelter in place” наредбе у Њујорку. Испитујем обрасце, ритуале, време и простор, кроз репетиције и израде предмета, са циљем да се кроз препознатљиве радње пребацим у нову реалност у којој смо се нашли. У фокусу су ми три значења речи које су постале дискутабилне у новом контексту - слобода, хуманост и границе. Егзорцизам 04 представља наставак визуализације и испитивања нове реалности и њених последица у социјалном, емотивном и политичком смислу. Где смо ми као појединци и као друштво и шта то значи за будућност?” - Сара Костић

Сара Костић је интердисциплинарна уметница која ствара у области перформанса, визуелне уметности и архитектуре. Завшила је Мастер студије на Архитектонском Факултету Универзитета у Београду, након чега је била учесник PerformanceHUB програма у Београду као и EmergeNYC на Хемисферикинституту за перформанс и политику на Њујоршком Универзитету. У свом раду инкорпорира различите друштвене феноменологије која се односе на социјално, политичко и физичко тело, доводећи у питање трансформативне односе између граница и могућности. Активно учествује и сарађује са међународном перформанс сценом, изводила је на Venice International Performance Art Week (Италија), Бијеналу у Мардину (Турска), Abrons Art Centar (Њујорк), Grace Exhibition Space (Њујорк) и други.

Програм Перформанс Уметности у МСУБ осмислила је уметница Марта Јовановић као савремену платформу која ће пружити уметницима и кустосима из земље, региона и интернационално, поље деловања у коме су размена идеја, експеримент и креација основне водиље. Замишљен је као “жива платформа” и обухватиће перформансе, панеле, предавања, радионице, пројекције филмова и изложбе како домаћих тако и међународних уметника који раде и стварају у оквиру ове дисциплине. Такође, овај програм има за циљ да се подрже домаћи уметници и иницијативе, као и да се олакша интеракција и заједничко стварање са међународним уметницима и кустосима у сфери уметности перформанса. Београд је једно од најважнијих историјских престоница кад је перформанс уметност у питању не само у региону већ и у свету из ког је између осталих потекла и уметница Марина Абрамовић. Креирајући Програм перформанс уметности у МСУБ, српска савремена уметничка сцена иступа корак ближе светским престоницама у домену савременог стваралаштва.