Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Радно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Музеј је затворен за публику до 28. марта због скидања изложбе „Чистач” и поставке изложбе „Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993-2019. године“

****

Салон Музеја савремене уметности

Париска 14, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Промоција изложбених каталога Салона МСУБ / Салон МСУБ, понедељак, 09.12.2019. године у 18 часова

Говорни програми | 09.12.2019


Промоција изложбених каталога Салона МСУБ

Салон Музеја савремене уметности (Париска 14)
Понедељак, 09.12.2019. године у 18 часова
Уредница програма Салона МСУБ: Уна Поповић, кустос
   
Позивамо вас на промоцију каталога изложби које су ове године реализоване у Салону Музеја савремене уметности. На промоцији представићемо каталоге следећих изложби: Мариеле Цветић „Conquistador. Из културе и уметности”уметничког пара диСТРУКТУРА „No Longer and Not Yet” као и групне ауторске изложбе под називом „Женске приче” кустоскиње Мишеле Блануше.

Дођите да се присетимо заједно неких од најзначајних изложби у протеклој години.

Изложба Мариеле Цветић под називом „Conquistador. Из културе и уметности” проблематизовала је географију (и историју) Балкана преко самог Фројда као нетипичног (дуалног) представника западног погледа на Балкан и теорије коју он успоставља крајем 19. века и њених (теоријских) импликација током 20. века до данас. Изложба је обухватала различите медије, од цртежа, инсталације и реадyмаде-а. У каталогу су објављени текстови уметнице Мариеле Цветић и др. Јасмине Чубрило, ванредне професорке на катедри за Историји модерне уметности Филозофског факултета у Београду.
 
Самостална мултимедијална изложба „No Longer and Not Yet”, уметничког пара диСТРУКТУРА бавила се променама и новонасталим лиминалним просторима у оквиру великог грађевинског подухвата у београдској Савамали. На специфичан начин кроз амбијенталну инсталацију, фотографије и видео диСТРУКТУРА је представила истраживање Београда које се овом приликом као и често у њиховим радовима ослања на концепт урбаног луталаштва као стратегије промишљања урбаног. У каталогу описана је пракса диСТРУКТУРЕ и текућа изложба у тексту Мирјане Пајтлер, историчарке уметности из Граца.
 
Групна изложба „Женске приче” у Салону Музеја савремене уметности бавила се презентацијом и афирмацијом младих уметница на српској уметничкој сцени. На изложби су се представиле ауторке Горана Бачевац, Светлана Булатовић, Сања Ћопић, Андреа Драмићанин, Јелена Пантелић, Надежда Кирћански и Тијана Раденковић. У својим радовима ауторке преиспитују позиције и идентитет жене из перспективе жене – уметнице. Ауторка текста у каталогу је мр Мишела Блануша, музејска саветница Музеја савремене уметности.