Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Музеј је затворен за публику

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон је затворен за публику

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Разговор о пракси уметнице Мариеле Цветић / Салон МСУБ, петак, 22.3.2019 у 19 часова

Говорни програми | 22.03.2019Фото: Бојана Јанјић / МСУБ

МАРИЕЛА ЦВЕТИЋ

Conquistador. Из културе и уметности
 
Разговор о пракси уметнице Мариеле Цветић
Петак, 22. март 2019. у 19 часова
Салон Музеја савремене уметности

 
У Салону Музеја савремене уметности, у петак 22. марта 2019. у 19 часова одржаће се разговор о текућој изложби „Conquistador. Из културе и уметности“ и истразивању и контекстуалној пракси уметнице Мариеле Цветић. У разговору учествују Др. Јасмина Чубрило, професор Историје модерне уметности на Филозофском факултету у Београду и уметница Мариела Цветић. Модерира Уна Поповић, кустос Салона МСУ. 

Изложба проблематизује географију (и историју) Балкана преко самог Фројда као нетипичног (дуалног) представника западног погледа на Балкан и теорије коју он успоставља крајем 19. века и њених (теоријских) импликација током 20. века до данас. Фројд сам, након повратка са Балкана 1898. године, себе перципира као освајача, а психоанализу као поход, а исход сваког освајачког похода увек се разуме као трговина, профит.

Изложба  „Conquistador. Из културе и уметности“ траје до 25. марта у Салону Музеја савремене уметности. 

Др Мариела Цветић, уметница и теоретичарка уметности, ванредни професор на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Ауторка је четрнаест самосталних изложби, већег броја уметничких књига и учесница у бројним групним изложбама. Једна је од ауторки изложбе у павиљону Србије на 11. Међународној изложби архитектуре у Венецији 2008. Од рецентних групних изложби учествовала је у пројекту „Actopolis – Art of Action“ у организацији Гете Института од 2015. до 2018. године. Организовала је изложбе судената Архитектонског факултета. Објавила је књигу „Das Unheimliche: психоаналитичке и културалне теорије простора“ (Београд, 2011), „Уметникова књига/Artist's Book“ (Beograd, 2014)  и већи број поглавља у монографијама. У уметничком и теоријском раду бави се проблемима односа субјекта и простора.