Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Радно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Музеј је затворен за публику до 28. марта због скидања изложбе „Чистач” и поставке изложбе „Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993-2019. године“

****

Салон Музеја савремене уметности

Париска 14, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Разговор поводом изложбе „Silent talk / Неми говор” Лане Васиљевић / Салон МСУБ, субота, 14.12.2019. у 13 часова

Говорни програми | 14.12.2019


Разговор поводом изложбе„Silent talk / Неми говор” Лане Васиљевић

Субота, 14. децембар 2019. године у 13 часова
Салон Музеја савремене уметности, Париска 14

У Салону Музеја савремене уметности у суботу 14. децембра у 13 часова одржаће се разговор о текућој изложби Silent talk / Неми говор и пракси уметнице Лане Васиљевић. У разговору учествују Лана Васиљевић, Марина Мартић историчар уметности и аутор пратећег текста за изложбу, Мирослав Карић, историчар уметности и кустос галерије Ремонт. Разговор модерира Уна Поповић, кустос Салона МСУБ.

Галерија Салона Музеја савремене уметности може се посматрати као полигон за разматрање различитих и разноликих идеја и материјализованих форми које Лана већ неколико година уназад промишља и ствара. Изложба се стога интерпретира као особена физичка инкарнација ауторкиних унутрашњих ставова и интимних промисли, онога што она сама описује као стратегију „мапе ума”.

Како Марина Мартић у пратећем тексту за изложбу наводи: „Silent talk/Неми говор представља конзистентни наратив састављен од предмета и речи којима је ауторка својом интервенцијом дала моћ да говоре о времену, простору, пролазности, меланхолији, чежњи али и бескрајној могућности трансформације. На тај начин неухватљиви елементи постају део личне картографије (...) Основна геометријска тела попут круга, троугла и квадрата које уметница формира говоре о тражењу хармоније између реда и хаоса. Урезане речи које се понављају и укрштају на објектима, представљају знаке, путоказе, који позивају на размишљање о дубљем значењу, о унутрашњим стварима.“

Лана Васиљевић (1973) је дипломирала и магистрирала на Факултету ликовних уметности, вајарски одсек у Београду. Од 1997. године излагала је групно и самостално у Београду, Њујорку, Паризу, Бечу и Хагу. Била је стипендиста КултурКонтакт програма у Бечу као и АртсЛинк резиденције у Њујорку. Добитница је награде 38. Октобарског салона за скулптуру 1997. године, и ГРИФОН признања за визуелни идентитет 2006. и 2010. године, као и награде 10. Бијенала акварела, Савремене галерије, у Зрењанину. Радови Лане Васиљевић налазе се у неколико приватних и музејских колекција.

www.lanavasiljevic.com