Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Музеј је затворен за публику

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон је затворен за публику

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Разговор са уметничким паром диСТРУКТУРА и Јеленом Стојановић / Салон МСУБ, четвртак, 25.4.2019 у 18 часова

Говорни програми | 25.04.2019Фото: Марија Коњикушић

диСТРУКТУРА, „No Longer and Not Yet”

Разговор са уметничким паром диСТРУКТУРА и Јеленом Стојановић
Салон Музеја савремене уметности
Четвртак, 25.4.2019 у 18 часова

У Салону Музеја савремене уметности у четвртак, 25. априла у 18 часова одржаће се разговор поводом изложбе „No Longer and Not Yet” са уметничким паром диСТРУКТУРА и историчарком и теоретичарком уметности Јеленом Стојановић. Модератор ће бити Саша Јањић, кустос Галерије Ремонт. 

Мултимедијална изложба „No Longer and Not Yet” бави се променама и новонасталим лиминалним просторима у оквиру великог грађевинског подухвата у београдској Савамали. диСТРУКТУРА се већ више година уназад бави истраживањима урбаног простора често пратећи модел ситуационистичких психогеографија, које се ослањају на концепт урбаног луталаштва као стратегије за истраживање градова. Оваква стратегија, која наликује игри, у себи сакупља све оно што води пешака ван предвидљивих путања и уводи га у нову спознају урбаног пејсажа, са циљем да мапира неоткривене просторе и мање пожељне а често веома личне путање. Један такав рад у форми видеа настао је 2013. године на простору Савамале. Управо овај рад послужио је као полазиште за изложбу у Салону.

Разговор ће се управо осврнути на психогеографско перципирање града, како кроз уметничко деловање диСТРУКТУРЕ тако и историјско сагледавање ситуационистичке интернационале и њихових психогеографија, које су биле позив на игру у служби идеолошког раскринкавања улоге модерног града у временима друштва спектакла.

Милица Милићевић и Милан Боснић су дипломирали и магистрирали на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку за сликарство. Од 2005. раде заједно као уметнички дуо диСТРУКТУРА, разматрајући проширене појмове природе данас, било да се ради о природи, псеудо-природи или синтетички створеној природи, односно урбаним констелацијама, са намером да дефинише односе у новоформираним структурама које творе реалност савременог живота. Учествовали су на преко 30 самосталних и више од 60 групних изложби у земљи и иностранству.

Јелена Стојановић је историчарка и теоретичарка уметности из Београда, са великим међународним радним искуством.  Студије Историје уметности завршила је у Београду. Магистрирала је и докторирала из историје и теорије савремене уметности на Сорбони у Паризу. Њено поље специјализације су европска и француска послератна уметност и визуелна култура, авангардна и нео-авангардна уметност, критикална музеологија. Радила је као кустос Музеја савремене уметности у Београду, као директорка Хандверкер Галерије (Итака Колеџ, САД), као професорка Историје уметности на Академији уметности у Новом Саду, Факултету савремених уметности у Београду итд. Добитница је награде „Лазар Трифуновић“