Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Радно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Радно време:
Затворено до 19. јуна
због припреме изложбе
„Ефекат прегледа”.Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери, корисници EYCA, City Card и City Pass картица: 250 рсд
Право на бесплатан улаз:
Лица са инвалидитетом, труднице, предшколска деца, професори, доценти, асистенти и студенти историје уметности, архитектуре, ликовне и примињене уметности, новинари , запослени из сродних културних установа , чланови ICOM-а, AICA, ИКТ, УЛУС-а, УЛУПУДС-а и других струковних удружења.

Информације о групним посетама и вођењима можете добити од 9 до 18 часова, на број телефона 063-862-3129, и на мејл info@msub.org.rs

Попусти се остварају уз показицање легитимације на благајни Музеја.
Улаз је бесплатан сваке среде
.

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Радно време: 12:00-20:00 Уторком је Салон затворен за публику. Улаз у Салон је бесплатан.

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд

Радно време: 12:00-20:00
Уторком је Легат затворен за публику.
Улаз у Легат је бесплатан.

Ретроспективна изложба „Чистач” Марине Абрамовић / МСУБ

Изложбе | 21.09.2019

ЗА КОМПЛЕТАН ПРОГРАМ РЕПЕРФОРМАНСА, КЛИКНИТЕ ОВДЕ

ЗА ФИЛМСКИ ПРОГРАМ, КЛИКНИТЕ ОВДЕ

Изложба „Чистач” је прва велика европска ретроспектива Марине Абрамовић, конципирана у блиској сарадњи с уметницом. Изложба хронолошки прати све фазе њене педесетогодишње каријере, почевши од радова из раних шездесетих до данашњих. Садржи више од 120 радова и чине је слике, цртежи, објекти, фотографије, звучни и видео радови, филмови, сценографија и архивска грађа. Изложба укључује антологијска дела уметности перформанса (Ритмови, 1973–1974; Томасове усне, 1975; Релациони радови, 1976–1977; Прелазак ноћног мора, 1982–1986), као и дела која су обележила њен рецентни опус (Балкански барок, 1997; Кућа са погледом на океан, 2002; Уметник је присутан, 2010).

Марина Абрамовић (Београд, 1946) једна је од највећих уметница перформанса и маркантна појава у свету савремене уметности. Она је једина из генерације радикалних перформера седамдесетих која се и даље бави уметношћу перформанса. Током каријере померала је своје физичке и менталне границе истражујући теме емоционалне и духовне трансфигурације, и потписујући неке од најупечатљивијих перформативних чинова све до данас. Користећи се широким спектром медија у остварењу својих креативних циљева, Марина Абрамовић је константно преиспитивала границе перформанса и крајњих  домета ове уметности. Њени перформанси су сложене значењске структуре које почивају на преплитању конкретног и симболичког, материјалног и спиритуалног, телесног и менталног, интимног и јавног, понављања и промене, актуелног и виртуелног.

За Марину Абрамовић перформанс је уметност трансформације која се одвија кроз размену енергије између извођача и публике. То је уметност „чишћења” која поседује капацитет да коренито промени доживљај сопства, других и заједнице, као и однос према самом животу. Њен опус сведочи о сталној потрази за методама и техникама ослобађања енергије људи, објеката и акција.

РЕПЕРФОРМАНСИ

Живи сегмент изложбе су реперформанси историјских перформанса Марине Абрамовић (соло и са Улајем) које изводе домаћи и инострани реперформери током целог трајања изложбе: 

Уметност мора бити лепа, уметник мора бити леп, 1975.

Ослобађање гласа, 1975.

Ослобађање меморије, 1975.

Ослобађање тела, 1975.

Удисање/издисање, 1977.

Импондерабилиа, 1977.

Светло/тама, 1977.

Однос у времену, 1977.

Радни однос, 1978.

ААА-ААА, 1978.

Манифест уметниковог живота, 1997.

ФИЛМСКИ ПРОГРАМ

Филмови се приказују четвртком у сали „Миодраг Б. Протић” у 18 часова.

Важи улазница за музеј.

Разговори са чистачицом

2019, 45 мин (р. Борис Миљковић)

3, 10, 17, 24. октобар 2019.

У једном дану, готово у једном даху, снимљен је разговор са Марином Абрамовић. Започет је у Студентском културном центру, настављен је у аутомобилу који кружи Београдом и посећује места из њених сећања, и завршен је у Музеју савремене уметности у којем ће бити приказана њена ретроспективна изложба „Чистач”.

Кино белешке

1975, 30 минута (р. Луц Бекер)

31. октобар, 7, 14, 21. новембар 2019.

Филм немачког редитеља Луца Бекера приказује протагонисте уметничке сцене повезане са Студентским културним центром у Београду. Филм чини низ индивидуалних изјава и перформанса о уметности и друштву, укључујући Марину Абрамовић која изводи перформанс Уметност је лепа, уметник мора бити леп.

Живот и смрт Марине Абрамовић Боба Вилсона

2012, 57 минута (р. Ђада Колагранде)

28. новембар, 5, 12, 19. децембар 2019.

Документарни филм о стварању експерименталне опере засноване на биографији Марине Абрамовић. Уметница је позвала еминентне личности из света уметности да учествују у овом пројекту — позоришног редитеља Роберта Вилсона, глумца Вилијама Дефоа и музичара Ентонија Хегертија. Филм садржи снимке са проба и интервјуе са учесницима овог изузетног пројекта.

Марина Абрамовић: Уметник је присутан

2012, 106 минута (р. Метју Екерс)

26. децембар 2019, 9, 16. јануар 2020.

Документарни филм који приказује живот и рад Марине Абрамовић кроз призму једног од најспектакуларнијих уметничких перформанса који је извела за време ретроспективе њеног рада у Музеју модерне уметности у Њујорку 2010. Три месеца, укупно 736 сати, непомично је седела на столици у галерији, гледајући право у очи сваког од 1.675 посетилаца који су током овог периода седели преко пута ње.

 


 

Продуцент изложбе је Модерни музеј (Стокхолм), у сарадњи са Луизијана музејом модерне уметности (Хумлебек) и Бундескунстхале (Бон).
Кустос изложбе: Лена Еслинг (Модерни музеј), са Тине Колструп (Луизијана музеј модерне уметности) и Зузане Клајне (Бундескунстхале).

Организатор изложбе у Београду је Музеј савремене уметности.

Кустос: Дејан Сретеновић
Саветник за београдски период: Јеша Денегри
Асистент кустоса: Сенка Ристивојевић
Дизајн изложбе: Марина Докмановић и Јерун де Вријс
Графички дизајн: Андреј Долинка
Менаџер пројекта: Виолета Слепчевић
Стручни консултант за продукцију пројекта: Милица Перовић
Продуцент изложбе Наташа Лазић
Координатор реперформанса Наташа Новаковић
Инспицијент: Ана Самарџић
Организатор пратећих догађаја: Тамара Тодоровић
Менаџер за односе са јавношћу и маркетинг: Славица Пешић
Асистент менаџера за односе са јавношћу: Наоми Којен

Техничка реализација: Драган Стошић, Никола Цветковић, Зоран Јаковљевић, Дејан Клајић, Саша Сарић и Влада Видаковић [МСУБ]
Мирко Ђорђевић
Марко Гавриловић
Лазар Поповић
Прото д.о.о.
АВЛ Пројект Инт. д.о.о.

Извођачи реперформанса: Алиреза Остовар, Тина Лехтимаки, Луси Котер, Ана Луна Холмберг, Јоханес Реисингер, Даниеле Тесро, Мариа Новела Татанели, Леонардо Синополи, Шарон Естацио, Мариана Јаремчушуна, Мадс Битман, Дариус Богдановић, Нејма Ларичи, Уве Браунс, Ђианлука Трусо Форгиа, Катарина Бућић, Катарина Орландић, Тијана Копривица, Никола Кораћ, Никола Павловић, Ивана Ранисављевић, Анисја Гавриловић, Ана Обрадовић, Андреја Каргачин, Вања Халупа, Нина Пантовић, Тања Ђурић Јосић, Алекс Зејн. 

Музеј савремене уметности се захваљује следећим појединицма и институцијана на подршци: Ђулиано Арђенциано, Сидни Фишмен, Кетрин Кутсавлис, Метју Мурмен, Били Зао и Елисон Бреинхард (Абрамовић ЛЛЦ, Њујорк), Ивана Абрамовић, Линзи Пајсингер; Лена Еслинг и Дезире Блумберг (Модерни музеј, Стокхолм), Вацлав Куцма и Паулина Кун (Центар за савремену уметност, Торун), Снежана Арнаутовић и Александар Илић (Институт за уметничку игру, Београд), Јовица Маћош, Давор Угрешић, Драган Здравић, Предраг Арсић.