Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности

Ушће 10, блок 15, Београд
Недеља–среда
10–18 часова

Четвртак–субота
10–22 часова

Уторком је музеј затворен за публику.

Улазнице:
· Цена улазнице: 600 рсд
· Групне улазнице: 400 рсд
· Студенти, ученици основних и средњих школа, пензионери: 300 рсд
· Породичне улазнице: родитељи (600 рсд) деца од 7 до 17 (150 рсд)
· Сваке прве среде у месецу улаз је бесплатан.
· Улазнице се могу купити на благајни музеја и преко https://www.tickets.rs/

Информације о групним посетама и вођењима на број телефона 063-862-3129, и на маил info@msub.org.rs сваки дан сем уторка од 10 до 18 часова.

Информације о продаји улазница МСУБ благајна (011) 3115 713

****

Салон Музеја савремене уметности

Париска 14, Београд
Радно време: од 12:00 до 20:00, осим уторком
Улаз слободан

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Стручно вођење кроз изложбу „Conquistador. Из културе и уметности“ са уметницом Мариелом Цветић / Салон МСУБ, недеља, 17.3.2019 у 13 часова

Говорни програми | 17.03.2019Фото: Бојана Јанјић / МСУБ

МАРИЕЛА ЦВЕТИЋ

Conquistador. Из културе и уметности

Стручно вођење кроз изложбу са уметницом Мариелом Цветић
Недеља, 17. март 2019. у 13 часова
Салон Музеја савремене уметности 

Музеј савремене уметности вас позива на стручно вођење кроз изложбу „Conquistador. Из културе и уметности“ са уметницом Мариелом Цветић у недељу, 17. марта у 13:00 часова у Салону Музеја савремене уметности. 

Изложба проблематизује географију (и историју) Балкана преко самог Фројда као нетипичног (дуалног) представника западног погледа на Балкан и теорије коју он успоставља крајем 19. века и њених (теоријских) импликација током 20. века до данас. Фројд сам, након повратка са Балкана 1898. године, себе перципира као освајача, а психоанализу као поход, а исход сваког освајачког похода увек се разуме као трговина, профит.

Иницијални елемент за изложбу је тепих који покрива Фројдов кауч, а који је заједно са каучем још одавно постао метонимија за психоанализу саму - њену историју, праксу, културолошку функцију пре свега, али и критику; његова иконичност одавно превазилази почетну функцију. Као објекат, елемент ентеријера, преузет из оријенталне провенијенције, тепих има номадски карактер: настаје и живи у номадству. Номадизам није подразумеван само кроз физичка кретања, него и ментална (сопствена анализа).

Др Мариела Цветић, уметница и теоретичарка уметности, ванредни професор на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Ауторка је четрнаест самосталних изложби, већег броја уметничких књига и учесница у бројним групним изложбама. Једна је од ауторки изложбе у павиљону Србије на 11. Међународној изложби архитектуре у Венецији 2008. Од рецентних групних изложби учествовала је у пројекту „Actopolis – Art of Action“ у организацији Гете Института од 2015. до 2018. године. Организовала је изложбе судената Архитектонског факултета. Објавила је књигу „Das Unheimliche: психоаналитичке и културалне теорије простора“ (Београд, 2011), „Уметникова књига/Artist's Book“ (Београд, 2014)  и већи број поглавља у монографијама. У уметничком и теоријском раду бави се проблемима односа субјекта и простора.