Вести


МСУБ Обавештења

Будите информисани о нашим активностима


Пратите нас...

Facebook Twitter Facebook FacebookРадно време

Музеј савремене уметности
Ушће 10, блок 15, Београд

Музеј је затворен за публику

****

Салон Музеја савремене уметности
Париска 14, Београд

Салон је затворен за публику

****

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Родољуба Чолаковића 2, Београд
Затворен за публику

Стручно вођење кроз изложбу „На путу око света. Уметност из Немачке." / МСУБ, субота, 02. март 2019. у 13 часова

Говорни програми | 02.03.2019

Фото: Бојана Јанјић / МСУБ

На путу око света. Уметност из Немачке.
Уметничка дела из колекције Института за међународне односе у култури (ифа) од 1949. до данас
Кустоси: Матијас Флиге и Матијас Винцен.
24. јануар - 25. март 2019.

Стручно вођење кроз изложбу
Субота, 02. март 2019. у 13х
Музеј савремене уметности (Ушће 10)

Четврто јавно вођење, у оквиру пратећег програма изложбе „На путу око света. Уметност из Немачке, одржаће музејски саветник Жаклина Ратковић, кустос изложбе из Музеја.

Током изложбе, до сада су приређена два јавна вођења која су одржали аутори изложбе Матијас Винцен и Матијас Флиге, гостовање уметника Марка Ламерта који је имао предавање с темом Сликарство и радне свеске, стручно вођење које су одржали Јеша Денегри и Жаклина Ратковић, и гостовање уметнице Катарине Хинзберг која је приредила дводневну уметничку радионицу под називом Белешке о приступима, намењену младим уметницима. 

Изложбом „На путу око света. Уметност из Немачке“ Музеј савремене уметности наставља представљање важних светских токова у пољу уметности, и својим програмом одржава традицију међународне сарадње у приређивању значајних монографских, тематских, проблемских и студијских изложби. Почевши од 1967. године, већ друге године по отварању Музеја, одржана је изложба „Уметност савезне Републике Немачке“ на којој су била заступљена дела уметника као што су Јозеф Бојс, Ото Пине, Герхард Рихтер, а потом је изложбена политика Музеја обухватила појаве као што су Плави јахач (1976), Баухаус (1981), Ремек дела немачког експресионизма (1982), Јозеф Бојс (1991), Макс Ернст (2004) и друге. Током реконструкције зграде Музеј је такође имао активну изложбену делатност, организоване су изложбе Мише Кубала (2012) и Зигмара Полкеа (2014).

На изложби су заступљена дела репрезентативних немачких уметника настала током друге половине 20. века, па до данас. Представљени су уметнички радови из колекције Института за међународне односе у култури (ифа), који је важан носилац културне и образовне делатности и значајна организација у међународном дијалогу у пољу уметности. Дела која се могу видети на изложби у Музеју савремене уметности су део богате збирке која се састоји од 23.000 уметничких дела, и прате сложену генезу развоја немачке модерне и савремене уметности. Представљено је око тристотине радова, од око стотину уметника, међу којима су: Дитер Апелт, Вили Баумајстер, Бернд и Хила Бехер, Сибиле Бергеман, Јозеф Бојс, Арно Фишер, Катарина Фрич, Иза Генцкен, Херман Глекнер, Андреас Гурски, Матијас Хох, Хана Хех, Ребека Хорн, Барбара Клем, Норберт Крике, Нам Џун Пајк, Хелга Париз, Ото Пине, Зигмар Полке, Герхард Рихтер, Клаус Ринке, Јулијан Редер, Дитер Рот, Томас Руф, Рајнер Рутенбек, Емил Шумахер, Катарина Зивердинг, Волфганг Тилманс, Гинтер Икер, Волф Фостел, Корине Вазмут, Волс и други.

Изложба је организована у сарадњи са Гете-Институтом из Београда.